De când vor fi interzise termometrele cu mercur

Autor: , in Social / 9 noiembrie, 2018, 16:58

În contextul cazului înregistrat la o grădiniţă din capitală, unde mai multe termometre cu mercur s-au spart, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) precizează că, în corespundere cu prevederile legii privind ratificarea Convenţiei de la Minamata, din 1 ianuarie 2021, în Republica Moldova va fi interzis importul, plasarea pe piaţă şi exportul produselor cu conţinut de mercur.

Până atunci, mai exact până în anul 2020, se planifică treptat implementarea acestor clauze.

MSMPS mai menționează că, potrivit regulamentului sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie, pentru organizarea primirii copiilor în vestiar trebuie să fie termometre inofensive, suficiente pentru efectuarea termometriei matinale, iar recomandarea specialiştilor este optarea pentru termometrele pe bază de alcool.

Miercuri, 7 noiembrie, la o grădiniță din sectorul din Chișinău a căzut un borcan cu termometre cu mercur, șase spărgându-se.

Mercurul este cel mai toxic element non-radioactiv de pe Pământ, fiind un element chimic lichid care se regăseşte în termometre medicale, barometre, amalgame, lămpi, etc.

Fiind un element otrăvitor, care are tendința de acumulare în corp în decursul timpului, acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral. Pătrunderea mercurului în organism se face fie la nivel cutanat, fie prin vaporii inspirați, fie prin tractul digestiv în momentul consumului alimentelor contaminate cu mercur, fiind periculos datorită potențialului său volatil. Aproximativ 80% din vaporii de mercur inhalați sunt absorbiți prin intermediul sistemului respirator, fiind apoi distribuit prin sistemul circulator în tot corpul.

Deși conţinutul de mercur în termometre este de 2 g, chiar și la concentrații mici, între 0,7–42 μg/m3, pot surveni simptome grave asupra sănătăţii umane.

În cazul deversărilor care includ mercurul (precum în cazul termometrelor cu conținut mercuric sau al becurilor fluorescente), sunt întrebuințate anumite tehnici de îndepărtare al metalului pentru a evita expunerea și captarea acestuia. Procedural, picăturile de mercur trebuie să fie unite pe o suprafață netedă pentru a fi îndepărtate cu o pipetă sau trebuie direcționat într-un recipient. Aspiratoarele şi măturile cauzează dispersarea mercurului într-un grad mai mare, nefiind indicată utilizarea acestora. Materialele cu suprafața poroasă și textilele nu sunt eficiente în înlăturarea tuturor urmelor de mercur, fiind indicată debarasarea acestora în urma expunerii cu mercur.

Este foarte importantă evacuarea persoanelor din încăperea unde s-a produs spargerea unuia sau mai multor termometre şi blocarea uşii de la intrare care trebuie să fie acoperită cu o peliculă, în aşa caz să fie exclusă răspândirea vaporilor cu conţinut de mercur în alte încăperi. Ulterior, este indicat să fie curăţată intens şi aerisită bine odaia prin ventilare de tip flux.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X