Sursă foto: jurnal.md

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declară că democrații se inspiră din mesajele politice de pe stânga. Acesta amintește că el a propus anterior desfășurarea unui referendum privind reducerea numărului de deputați în Parlament.

Democrații au venit astăzi cu o inițiativă de desfășurare a unui referendum, inițiativă pe care au respins-o mai devreme, atunci când a fost înaintată de mine, în calitate de președinte al țării”, a reacționat Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Totodată, șeful statului le recomandă democraților „să se inspire până la capăt” din referendumul propus de el anul trecut, când cerea împuterniciri suplimentare pentru președintele țării, anularea legii prin care cetățenii sunt obligați să achite miliardul furat și introducerea disciplinei „Istoria Moldovei” în școli.

Dodon mai are o sugestie pentru Plahotniuc: „dacă acesta va fi un referendum axat strict pe tematica parlamentară, propun să fie inclus un punct privind interzicerea migrației deputaților de la o fracțiune la alta. În așa mod, se va exclude practica nocivă când un partid cu pondere inițială modestă în Parlament poate obține, datorită migrației deputaților, cea mai mare fracțiune parlamentară și să preia guvernarea. Migrația deputaților trebuie interzisă prin lege”.

„Referendumul este cea mai democrată formă de consultare a opiniei cetățenilor, însă acesta nu trebuie transformat și utilizat în calitate de instrument de PR politic în ajunul scrutinelor electorale”, a conchis Igor Dodon.

În cadrul briefingului săptămânal de astăzi, președintele partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a declarat că vrea să facă „mai eficient Parlamentul”, iar în acest sens să fie organizat un referendum concomitent cu scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019.

„Prima propunere a PD, de optimizare a activității Parlamentului, este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61”, a spus Plahotniuc.

Anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, dar și alți fruntași ai PD, declarau că își doresc să organizeze la 24 februarie și un referendum privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here