Dacă nu există o problemă, atunci inventeaz-o. Oricât de ridicolă ar părea, decât nimic tot e mai bine.

Asta pare să fie logica lui Plahotniuc și a consilierilor săi. Pentru că acest idiotism cu „Open Dialog”, Kozlowska și toată povestea suptă din deget cu „interferențele externe în politica din Republica Moldova” e de-a dreptul penibilă. Din păcate într-o societate precum cea a Moldovei lui 2018, una în care media e aproape toată a lui Plahotniuc și acoliților săi, această istorie, care într-un mediu normal ar fi murit la stadiul de parameci, s-a transformat în ditamai caracatița și iată că ține „prima pagină” deja de săptămâni bune.

Așadar, câteva sute de euro plătite pentru niște bilete lui Năstase și Sandu „pun în pericol ordinea de drept și securitatea statului”. Și bilete către ce? Către Parlamentul European, acolo unde ăștia s-au tras în poze chiar și cu unul dintre lobbyștii lui Plahotniuc de la Bruxelles – Andi Cristea.

De unde or fi milioanele (de dolari) cheltuite de Plahotniuc pe avioane și lobby

Mult mai puține „breaking news-uri” au provocat niște zboruri efectuate de Plahotniuc în mai 2017. Cu un Boeing BBJ, unul dintre cele mai luxoase avioane din lume. O oră de zbor cu o astfel de excentricitate costă între 20 și 30 de mii de dolari.

La un simplu calcul, zborul până în Washington și înapoi, cu o escală și pe la feblețile din Miami l-au costat aproape un milion de dolari. Doar zborul, feblețile numai micul dictator în devenire știe cât l-or fi costat.

Cam așa arată aeronava nu luxoasă, excentrică de-a dreptul pe care Plahotniuc și-a permis-o în mai 2017. Și m-am uitat pe rapoarte financiare de la CEC. Să văd cam cât a declarat Plahotniuc la instituția care supraveghează activitatea partidelor politice de pe Bîc și…surpriză!

În primul semestru din 2017, când a avut loc zborul cu pricina, PD-ul a raportat 148.551 de lei pentru călătorii în țară și străinătate. Adică vreo 9 mii de dolari. Adică presupunând că aeronava de lux se afla deja la Chișinău, cu banii ăștia nici să te tragi în poze în ea nu era de ajuns. Păi cum să raportezi?  Dacă micul dictator în devenire ar fi trecut măcar jumătate din zborurile din acel an, atunci era depășit tot plafonul admis de cheltuieli.

Și credeți c-a urmat vreo sancțiune? Vreun avertisment? Măcar verbal, măcar ceva, micuț? Nimic! Ce să mai vorbim de ditamai comisia parlamentară. Alde Vremea, Bolea și Grișciuc nu s-au întrebat nicio clipă de unde a luat Plahotniuc milioane doar pentru zboruri…

Dar pe lângă zboruri, alte milioane au mers și către companii de lobby din America. În 2017 și 2018 PD-ul cheltuie aproape 1,5 milioane de dolari doar pe servicii de lobby. Și totul există în documente, sub semnătura lui Costea Borsetca.

Numai către Podesta au mers anul trecut 660 de mii de dolari. Cornerstone Government Affairs încasează și ea 500 de mii de dolari în 2017 și 2018. Iar pentru aparițiile în vreun colțișor al unui site de duzină american, Plahotniuc plătește sute de mii de dolari către Cogent Strategies.

Vreun cent raportat la CEC? Sigur că nu! Vreo comisie de anchetă? Da’ de unde?

Dar pentru micii și hrișca lui Shor de unde or fi banii? Dar fundațiile lui Dodon „finanțate de prietenii” din Bahamas? O anchetă, un dosar, ceva?

Nimic! Dar iată biletele Kozlowskăi cât caz au creat! De ce? Pentru că Sandu și Năstase reprezintă problema. Pentru că trebuie atacați, hăituiți, murdăriți.

Și dacă nu mai ai nimic serios ce inventa despre ei, ia-te de Kozlowska. Că doar n-om vorbi noi de miliarde furate, de licitații trucate, de oameni răpiți, de construcții ilegale, de corupție, hoție, sărăcie, exod și localități pustiite. Toate provocate șefii copiilor ăștia de mingi din „comisia de anchetă”.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •