După ce săptămâni întregi au existat declarații contradictorii de la mai mulți oficiali de rang înalt în stat, iar Ministerul de Interne a refuzat să comenteze informațiile, ministrul Alexandru Jizdan a confirmat că vehiculele de intervenție împotriva protestatarilor, dăruite de președintele Turciei, sunt la Chișinău.

El a spus miercuri, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că vehiculele TOMA sunt o „necesitate” pentru Ministerul de Interne în vederea „restabilirii ordinii publice” și că solicitarea pentru astfel de unități de intervenție ar fi venit de la MAI, iar „turcii au fost mai deschiși și au adus aceste două mașini”.

Întrebat dacă aceste vehicule vor fi folosite la primul protest, Jizdan a răspuns că „este o provocare”.

„Dacă noi vom interveni cu aceste automobile în timpul unui protest pașnic, oamenii care au făcut acest lucru trebuie să poarte răspundere. Ele pot fi utilizate doar în anumite condiții climaterice. Este interzis folosirea lor când e frig afară. Legea permite aplicarea acestor mașini atunci când protestul trece într-o fază mai violentă”, a mai spus ministrul.

Amintim că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a donat în cadrul vizitei sale la Chișinău două vehicule de intervenție în timpul protestelor în masă, care ajută la dispersarea manifestanților.

Inițial președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că astfel de autospeciale nu au ajuns la Chișinău, dând vina pe o „greșeală de traducere”. Ulterior, premierul Pavel Filip a recunoscut existența acestui cadou din partea liderului de la Ankara, dar nu a oferit mai multe detalii.

Autospecialele TOMA au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piața Taksim din Istanbul, desfășurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestațiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane.

Ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene.

Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here