Sursă foto: sputnik.md

Cheltuielile cu remunerarea muncii ale Bugetului Public Național în 2019 vor constitui aproximativ 14,95 miliarde lei, în creștere cu 7% față de anul 2018 sau cu 973 de milioane de lei. Această majorare este cea mai mică din ultimii ani și ca valoare, dar și ca ritm de creștere, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit analistului IDIS „Viitorul”, majorarea se va realiza datorită a trei factori:

1. se preconizează o optimizare radicală a numărului de angajați ale autorităților centrale. Astfel, conform proiectului de buget, se presupune reducerea cu 15% a numărului de unități în organele autorităților publice centrale, de la 68.651 de unități în 2018 la 59.968 de unități în 2019. Reducerea cu 8683 de unități nu înseamnă nemijlocit și concedierea a acestui număr de persoane. Multe unități erau vacante, unele persoane ocupau 1,5-2 unități.

2. majorările cele mai esențiale vor fi realizate în favoarea celor cu cele mai mici venituri. De fapt, vorbim despre o redistribuire în interiorul bugetarilor, cei cu venituri mici vor avea majorări în parte din contul celor cu venituri mari.

3. din contul reducerii poverii fiscale. Astfel, 750 de milioane de lei contribuții sociale și 150 de milioane de lei impozite pe venit nu vor fi transferați în bugetul de stat, dar vor fi primiți sub formă de salarii de către bugetari. Această sumă Guvernul oricum o plătește sub formă de acoperire a deficitului Fondului de Asigurări Sociale, care în 2019 crește cu 1,5 miliarde lei, notează Ioniță pe blogul său.

„Fondul de salarii în sectorul bugetar în 2019 va fi 14,95 miliarde de lei plus 900 de milioane de lei, achitate indirect de Guvern prin reduceri fiscale”, a conchis expertul.

Citiți și: (GRAFIC) Bugetul pentru 2019 crește, dar se majorează deficitul și datoria de stat; Ce se întâmplă cu salariile

Sursă grafic: veaceslavionita.wordpress.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here