Donald Trump, abia întors de la Paris, unde a sărbătorit pacea împreună cu alţi lideri ai lumii, a atacat virulent Franţa şi pe Emmanuel Macron, insistând asupra ”cotei de popularitate foarte slabe” a acestuia, relatează AFP.

Într-o serie de mesaje – foarte nervoase – postate pe Twitter, preşedintele Statelor Unite a revenit marţi asupra propunerii omologului său francez de înfiinţare a unei armate europene, pe care a catalogat-o deja ”foarte insultătoare” la începutul weekendului de comemorare a centenarului sfârşitului Primului Război Mondial.

”Emmanuel Macron a sugerat ca ei să-şi creeze propria armată pentru a apăra Europa contra Statelor Unite, Chinei şi Rusiei. Însă Germania a fost în Primul Război Mondial”, a scris el.

Francezii ”începeau să înveţe germana la Paris înainte să vină Statele Unite”, a ironizat el, o trimitere foarte puţin diplomatică la ocupaţia Franţei de către Germania nazistă începând din 1940 şi până la Eliberarea ei de către Aliaţi, trăită în continuare ca un traumatism în Hexagon.

”Că plăteşti sau nu pentru NATO”, a continuat el, reluându-şi astfel insistenţele adresate ţărilor europene membre ale Alianţei Nord-Atlantice, pentru ca ele să depindă mai puţin, în apărarea lor, de cheltuielile militare americane.

Puţin contează faptul că preşedintele francez dă asigurări că exact în acest scop pledează el în vederea ”unei adevărate armate europene”. Locatarul casei Albe nu a digerat ce i-a spus cel al Palatului Elysée – şi anume necesitatea de a ”proteja” Bătrânul Continent ”de China, Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii” în spaţiul cibernetic – care a creat o ”confuzie” în opinia preşedinţia franceze.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here