Aleksei Navalnîi a câștigat la CtEDO; Câți bani va primi opozantul lui Putin

Autor: , in Externe / 15 noiembrie, 2018, 15:17 Etichete:

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a condamnat joi Rusia pentru arestările multiple ale lui Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al preşedintelui rus Vladimir Putin, recunoscând caracterul politic al acestora, informează AFP, citat de Agerpres.

„Mobilul politic care stă la baza arestărilor lui (Navalnîi) reprezintă un „aspect fundamental” al cazului”, două dintre aceste arestări vizând „în realitate să sufoce pluralismul politic”, a subliniat CtEDO, constatând încălcarea articolului 18 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

„Sunt foarte fericit, chiar foarte fericit”, a reacţionat Aleksei Navalnîi, prezent la citirea acestui verdict. În prima instanţă, judecătorii nu au recunoscut caracterul politic al arestărilor împotriva sa.

„Suntem foarte mulţumiţi (…). Astăzi, am câştigat toate cazurile şi cel mai important este că am obţinut ca aceste arestări să fie recunoscute ca fiind motivate politic”, a declarat opozantul rus în faţa presei.

CtEDO a conchis de asemenea încălcarea articolului 11 din Convenţie (dreptul la libertatea reuniunilor şi asocierilor), „dat fiind că două dintre arestări erau lipsite de motive legitime, iar celelalte cinci nu erau necesare într-o societate democratică”. Ea „recomandă ca executivul (rus) să ia măsuri pentru a garanta dreptul la adunări paşnice în Rusia”.

În consecinţă, Rusia a fost condamnată la plata a 50.000 de euro pentru daune morale aduse lui Aleksei Navalnîi, 1025 de euro daune materiale şi 12.653 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Aleksei Navalnîi a fost arestat de şapte ori de poliţia rusă în perioada 2012-2014, în contextul unor manifestaţii politice împotriva guvernului. De fiecare dată, el a fost dus la un post de poliţie, reţinut pentru mai multe ore şi inculpat pentru o infracţiune administrativă precum „încălcarea procedurii stabilite privind conducerea de evenimente într-un spaţiu public” sau „nesupunere la o somaţie legală a poliţiei”.

Potrivit CtEDO, toate inculpările au dus la un proces la finalul căruia Aleksei Navalnîi a fost declarat vinovat de infracţiune. În cinci rânduri el a fost condamnat la plata unei amenzi între 1000 şi 30.000 de ruble şi în două rânduri la detenţii administrative între 7 şi 15 zile.

Opozantul în vârstă de 42 de ani a denunţat în zadar aceste arestări în faţa instanţelor ruse, înainte de a sesiza CtEDO, înaintând cinci plângeri între 2012 şi 2014.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X