Demisia lui Cioclea, calificată de un europarlamentar drept o dovadă a eșecului autorităților în recuperarea miliardului

Autor: , in Politic / Populare / 20 noiembrie, 2018, 16:26

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că demisia guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, dovedește eșecul autorităților de la Chișinău de a recupera miliardul de dolari dispărut din băncile Republicii Moldova și de a aduce vinovații în fața justiției.

„Autoritățile de la Chișinău și-au luat acest angajament față de partenerii europeni, lucru amintit inclusiv în rezoluția Parlamentului European pe care am votat-o săptămâna trecută la Strasbourg privind implementarea acordului de asociere”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Mureșan, cu toate acestea, în perioada mandatului lui Cioclea s-au realizat progrese insuficiente în îndeplinirea acestui obiectiv, iar demisia lui „ridică semne de întrebare cu privire la recuperarea prejudiciului și găsirea vinovaților în viitorul apropiat”.

Citiți și: Reacția lui Candu la demisia guvernatorului BNM

Siegfried Mureșan sugerează că Parlamentul Republicii Moldova trebuie să numească rapid un nou guvernator care să fie credibil, competent și să asigure independența BNM de factorul politic, iar pentru a redobândi încrederea investitorilor în sistemul bancar din Republica Moldova este nevoie de „lămurirea furtului miliardului, întărirea legislației în domeniu și o bancă națională independentă”.

„Dacă autoritățile de la Chișinău vor să recâștige încrederea partenerilor europeni și să accelereze procesul de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie să recupereze toți banii dispăruți din bănci și să aducă vinovații în fața justiției. Totodată, trebuie să oprească atacurile la statul de drept și să respecte voința cetățenilor exprimată prin vot democratic la alegerile pentru Primăria Municipiului Chișinău”, a mai notat europarlamentarul.

Sergiu Cioclea și-a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, demisia din funcția de guvernator al BNM, declarând că vrea să plece din funcție „simbolic” în ultima zi de toamnă, după ce aa putut strânge „roada”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X