Parlamentul ar trebui să inițieze procedura de suspendare a președintelui Igor Dodon, ca urmare a participării acestuia la mitingul electoral organizat de Partidul Socialiștilor duminică, în PMAN, este de părere expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că Dodon ar fi încălcat legea apărând la mitingul socialiștilor.

„Atunci când o persoană este aleasă în calitate de președinte, indiferent de la ce partid ea vine, normele democratice care se respectă în mare măsură în toate țările europene stipulează sau dictează că persoana aleasă în funcția de președinte, fie chiar și pe linia unui partid sau din partea unui partid, pe perioada mandatului își suspendă activitatea de membru de partid, pentru că din momentul în care este validat mandatul de președinte, după depunerea jurământului, președintele jură că el va fi președintele întregului popor, va respecta Constituția, legile țării, va apăra democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a țării.Eu văd aici o contradicție flagrantă între statutul de președinte și normele morale, care obligă președintele să-și suspende activitatea de partid, să nu susțină un partid în defavoarea sau în dezavantajul altor partide, ceea ce s-a făcut în ultimul timp nu o singură dată, inclusiv la manifestările care au avut loc recent, duminică, în orașul Chișinău”, a declarat Osmochescu.

Expertul a mai spus că Dodon este obligat să respecte interesele tuturor cetățenilor, și nu doar a unor simpatizanți ai unui partid. În consecință, ar trebui demarată procedura de suspendare a șefului statului.

„Nu o singură dată a fost posibilitatea ca să fie astfel de reacții, dar, din câte vedem, instituțiile statului, în primul rând Parlamentul, care este organul legislativ superior și care este unicul care are dreptul să inițieze diferite proceduri în contra, să zicem, încălcărilor făcute de președinte, inclusiv inițierea procedurii de suspendare din funcție, nu fac acest lucru. Altcineva nu poate face nimic, decât de a-și expune poziția sa, opinia sa, de a critica aceste acțiuni și aceste atitudini ale președintelui față de un partid în dezavantajul și defavoarea altor partide”, a precizat Nicolae Osmochescu.

De partea cealaltă, președintele Igor Dodon și-a motivat prezența pe scena mitingului prin faptul că a „venit în fața oamenilor care l-au ales”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •