Reguli mai aspre pentru jurnaliștii acreditați la Casa Albă

Autor: , in Externe / 20 noiembrie, 2018, 15:51 Etichete: ,

Casa Albă nu va mai încerca să revoce acreditarea de presă a reporterului CNN, Jim Acosta, dar va înăspri regulile pentru reporteri, în urma altercaţiei jurnalistului cu preşedintele american Donald Trump, informează marţi dpa, citat de Agerpres.

„În această după-amiază i-am notificat pe Jim Acosta şi CNN că permisul lor de trecere a fost restabilit”, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, adăugând că regulile au fost impuse „cu o doză de regret”.

Noile reguli includ limitarea fiecărui reporter la o singură întrebare în timpul unei conferinţe de presă, exceptând cazul în care o întrebare suplimentară este aprobată de Casa Albă.

Anunţul reprezintă o sistematizare a normelor deja existente, însă stipulează pentru prima dată în mod explicit că abaterile de la reguli ar putea duce la suspendarea acreditării.

Asociaţia Corespondenţilor de la Casa Albă (WHCA) a salutat decizia cu privire la Acosta, însă a respins noile reguli.

„Tot timpul cât au existat conferinţe de presă la Casa Albă, reporterii acreditaţi la Casa Albă au pus întrebări suplimentare. Aşteptăm ca această tradiţie să continue”, a declarat preşedintele WHCA, Olivier Knox.

Iniţial, Casa Albă a revocat acreditarea de presă a lui Acosta după ce reporterul şi Trump au avut un schimb de replici tensionat în timpul unei conferinţe de presă care a avut loc la începutul lunii noiembrie. Acest schimb de replici a urmat după luni de tensiuni între preşedinte şi reporter sau CNN în plan mai general. Trump a calificat postul CNN drept „fake news” şi „duşman al poporului”.

Un judecător american a decis săptămâna trecută că oficialităţile Casei Albe trebuie să-i restituie lui Acosta acreditarea. La câteva ore de la decizie, Casa Albă a respectat ordinul judecătoresc, însă a anunţat CNN că intenţionează să-i retragă din nou lui Acosta acreditarea în viitorul apropiat. Luni, CNN a revenit în instanţă, cerând o audiere de urgenţă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X