În Moldova a fost lansată prima aplicație care va ajuta tinerii să-și găsească meseria potrivită
În Republica Moldova, 4 din 10 șomeri înregistraţi la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sunt tineri cu vârstele cuprinse între 15-29 ani, iar aceasta se întâmplă deoarece o parte dintre ei nu sunt informați corect privind viitoarea carieră, din cauza refuzului unor angajatori de a încadra în câmpul muncii tineri fără experiență sau lipsa unor competențe profesionale și personale ce le-ar permite tinerilor să-și găsească un loc de muncă.
Studiile din domeniu demonstrează că tinerii iau primele decizii privind alegerea profesiei la vârsta de 15-18 ani şi asupra acestor decizii influenţează mai mult rudele, prietenii și mai puțin propriile interese şi aspiraţii. Există totuși un interes sporit, dar şi o necesitate mai pregnantă de informare pentru autocunoaștere la etapa adolescenţei și din această cauză este critică intervenţia serviciului de ghidare în carieră, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Organizația Internațională a Muncii, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, au lansat astăzi o aplicație mobilă prin care, într-o manieră atractivă, le sunt furnizate tinerilor și altor categorii de beneficiari informaţii care să-i sprijine în luarea deciziilor privind alegerea studiilor potrivite, cunoașterea și aplicarea tehnicilor de căutare și obținere a unui loc de muncă conform aspirațiilor. Aplicația este disponibilă gratis în Apps Store și poate fi descărcată AICI.
„Aplicația mobilă este una pe cât de utilă, pe atât de impresionantă, din două motive: această aplicație îmbină perfect aspectul interactiv și cel de instruire/ghidare. Astfel tinerii care petrec mult timp navigând online de pe telefonul mobil vor putea să-și verifice, ghidaţi de curiozitate, abilitățile pe care le posedă și ce ocupație li se potrivește cel mai bine și vor putea să-și vizualizeze viitorul și să depună eforturi pentru a-şi atinge scopul”, a declarat secretarul de stat al MSMPS Anastasia Oceretnîi.
„Sprijinirea tinerilor pentru a-și potrivi aspirațiile și abilitățile de muncă cu oportunitățile existente pe piața forței de muncă este o componentă importantă a activității OIM în vederea angajării tinerilor. Prin aplicația mobilă respectivă ne dorim să ajutăm tinerii să identifice abilitățile pe care le dețin și domeniul unde pot dezvolta cariere de succes”, a subliniat coordonatorul Programe OIM, Violeta Vrabie.
„Ocuparea unui loc de muncă depinde de profesionalismul persoanei şi, nu în ultimul rând, de alegerea corectă a profesiei. De aceea, acțiunile ANOFM în comun cu partenerii, se concentrează pe ghidarea corectă în carieră, pentru ca tinerii să își identifice profesia potrivită, ca mai apoi să se încadreze cu ușurință în câmpul muncii”, a spus directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru.
În prezent, la ANOFM sunt înregistrați cu statut de șomer circa 4029 de tineri cu vârstele între 16-29 de ani. De la începutul anului au fost încadrați în câmpul muncii circa 3938 de tineri. Pe parcursul a 9 luni ale anului 2018 au absolvit cursuri de formare profesională 1045 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani (64,1% din nr. total de absolvenți). Cei mai mulți tineri – 881 (84,3%) – au urmat cursuri de calificare, obținând o profesie solicitată pe piața muncii.
Aplicația mobilă „Navigarea Pieței Muncii: Abilități de căutare a locurilor de muncă pentru tineri, care are scopul de a ghida tinerii în viitoarea carieră” a fost lansată cu susținerea proiectului Organizației Internaționale a Muncii (OIM) „Promovarea ocupării tinerilor”.
Comentarii