Semnal de alarmă: Kilograme de plastic, descoperite în stomacul unei balene

Autor: , in Externe / 23 noiembrie, 2018, 18:32

Aproape 6 kg de reziduri de plastic, reprezentate, în mare parte de sticle, 25 de pungi, 115 pahare, un sac de nylon, alte 1000 de bucăţi de material rezidual de plastic, dar şi de obiecte de tip flip-flops, au fost descoperite în stomacul unei balene eşuate, în Indonezia, una dintre ţările cele mai afectate de poluarea cu plastic, pe plan mondial. Această întâmplare a şocat comunitatea specialiştilor în probleme de mediu, stârnind şi reacţii la nivel guvernamental, notează Mediafax.

Muncitorii din parcul naţional Wakatobi au dat peste caşalotul de aproximativ 9,5 metri, când acesta se afla deja în putrefacţie, în provincia Sulawesi, după ce au fost anunţaţi că locuitorii satelor din zona începuseră să atace şi să distrugă corpul inert al animalului, potrivit declaraţiilor şefului parcului în care a fost găsită balena, arată the Guardian. Deşi cauzele morţii balenei nu au fost stabilite cu exactitate, descoperirea aceasta nu lasă foarte multe semne de îndoială. Cercetarea cauzei morţii este cu atât mai dificilă cu cât balena se afla într-o stare de degradare avansată.

Din păcate, chiar dacă este, pentru multe persoane, o regiune de vacanţă de vis, Indonezia este şi cea de-a doua cea mai poluată ţară cu plastic, după China, potrivit statisticilor. În Indonezia sunt produse, anual, nici mai mult, nici mai puţin de 3,2 milioane de tone de reziduuri de plastic, dintre care 1,29 milioane de tone sfârşesc în apele oceanului.

Cazul recent al balenei cu stomacul plin de plastic este un semnal de alarmă în ceea ce priveşte necesitatea reducerii utilizării obiectelor din acest material, deoarece şi alte animale marine sunt, cu siguranţă, puse în pericol de poluare. Plasticul este periculos nu doar pentru animale, ci şi pentru specia umană, avertizează experţii.

Pe plan naţional, în Indonezia, se urmăreşte reducerea masivă a utilizării plasticului, inclusiv încurajarea magazinelor de a renunţa la pungile de plastic, prin înlocuirea acestora cu alte materiale, şi creşterea conştientizării asupra pericolelor plasticului asupra mediului şi vieţii speciilor, în rândul populaţiei.

Pe plan mondial, protejarea vieţii marine şi reducerea poluării în acest mediu reprezintă unul dintre obiectivele regăsite în Agenda Naţiunilor Unite de Dezvoltare Durabilă, care se doreşte a fi implementată în întreaga lume, până în 2030.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X