Ce drepturi vor avea cetățenii români care lucrează în Marea Britanie după oficializarea Brexitului

Autor: , in Politic / Social / 26 noiembrie, 2018, 14:28

Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat duminică de liderii UE. Unul dintre punctele cele mai importante ale acordului prevede situația muncitorilor europeni, inclusiv cu cetățenie română, aflați astăzi în Marea Britanie.

Potrivit eurodeputatului român Siegfried Mureșan, „acordul prevede ca toți cetățenii români prezenți în momentul de față în Marea Britanie, precum și cei care vor merge până la 29 martie 2019, care este data ieșirii Marii Britanii din UE, să aibă în continuare aceleași drepturi de a trăi, lucra sau beneficia de ajutoare sociale ca și până acum”.

„Mai mult decât atât, acordul prevede o perioadă tranzitorie în care se va negocia relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, de la 30 martie 2019, până la 31 decembrie 2020. Acordul prevede ca toți românii care se cor stabili în această perioadă în Marea Britanie să beneficieze pe toată durata vieții de exact aceleași drepturi pe care le au acum cetățenii români care se află acolo”, a mai precizat Mureșan.

Eurodeputatul a mai precizat că drepturile românilor ce vor merge în Marea Britanie din 2021 vor depinde de relația viitoare pe care UE o va negocia cu Regatul Unit.

În prezent peste 400 de mii de cetățeni români lucrează legal în Marea Britanie. O bună parte dintre aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin și pașaport românesc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X