Cheltuielile pentru sănătate în 2019 – minimul din ultimii 14 ani. Recomandările lui Ioniță

Autor: , in Economic / 26 noiembrie, 2018, 17:09

Raportat la PIB, cheltuielile pentru ocrotirea sănătății în Republica Moldova sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE. În valori absolute, cheltuielile per capita din Republica Moldova sunt de 9,5 ori mai mici decât media din UE. Pentru anul 2019, Moldova planifică să aloce pentru ocrotirea sănătății 8,8 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde sunt banii acumulați și cheltuiți prin intermediul Fondului de Ocrotire a Sănătății, iar 1,3 miliarde alocări suplimentare din bugetul de stat pentru diverse programe și investiții, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Astfel, cheltuielile pentru sănătate în anul 2019 vor constitui 4,2% din PIB, față de 4,3% în 2018, ceea ce reprezintă minimul din ultimii 14 ani.

Media în UE este de 9,6% din PIB, iar cel mai puțin alocă România 5,2% din PIB. Din țările din afara UE, doar Turcia a alocat în 2017 mai puțin decât Republica Moldova.

Sursă grafice: veaceslavionita.wordpress.com
Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, în valori absolute, lucrurile stau și mai prost. Moldova alocă anual 515 dolari per/capita, ceea ce este de 9,5 ori mai puțin decât media din UE.

Pentru a reduce din acest decalaj enorm, Ioniță propune câteva măsuri urgente:

Introducerea taxei pe viciu. Cheltuielile Fondului de Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală (AOAM) pentru fumători și cei dependenți de alcool sunt mai mari decât pentru restul cetățenilor. Nu este echitabil ca oamenii care duc un mod sănătos de viață să achite pentru cei care delibarat decid să-și distrugă sănătatea. Pentru a rezolva această problemă este necesar de introdus o taxă pe viciu la vânzarea de produse din tutun și băuturile alcoolice. Taxa trebuie să fie în cotă fixă pe unitate de produs și să fie aprobată anual de Parlament. Pentru simplificarea administrării ei, taxa va fi unificată cu acciza la produsele sus-numite, însă integral se va vira în Fondul AOAM. Prin taxa de viciu pot fi acumulate suplimentar în Fondul AOAM 0,5-1 miliarde de lei anual, ceea ce va majora cheltuielile pentru sănătate cu până la 0,5% din PIB.

Dezvoltarea Asigurărilor Medicale Facultative. O sursă semnificativă de venituri ale Sistemului de Ocrotire a Sănătății în țările UE sunt asigurările benevole ale cetățenilor, suplimentar asigurărilor obligatorii. Companiile care luptă pentru angajați oferă pachete sociale care includ și pachete suplimentare de asigurări medicale. Pentru încurajarea unor astfel de asigurări este necesar de oferit asigurărilor facultative același regim fiscal ca și la asigurările obligatorii. Pentru aceasta, primele de asigurări medicale facultative nu trebuie să fie incluse în veniturile cetățenilor și să nu fie supuse impozitului pe venit. Scopul urmărit este ca cel puțin 10% dintre salariați să aplice la asigurări medicale facultative. Această măsură ar putea da sistemului de ocrotire a sănătății suplimentar 500 de milioane de lei anual sau 0,2-0,3% din PIB.

Analistul menționează că aceste două măsuri urgente ar permite aducerea Republicii Moldova la minimul din UE, dar ar mai fi necesar să fie implementate încă cel puțin două:

Majorarea alocațiilor din Bugetul de Stat pentru programe naționale și proiecte investiționale în domeniul sănătății. În prezent, suplimentar la Fondul AOAM, Guvernul alocă circa 1,3 miliarde de lei pentru diverse programe naționale și proiecte investiționale în domeniul sănătății, ceea ce reprezintă 0,6% din PIB. Este necesar ca în 5 ani acest indicator să fie adus la cel puțin 1,2% din PIB, ceea ce presupune o majorare anuală cu 0,1% din PIB sau 200 de milioane de lei în prețurile anului 2019.

Creșterea numărului de persoane asigurate. Datorită faptului că mai mult de jumătate din populația ocupată nu are un loc de muncă oficial, Fondul AOAM este lipsit de cel puțin 600.000 de persoane asigurate. Sarcina Guvernului este ca prin politici active să includă cât mai multe persoane neasigurate în sistemul de asigurare medicală. În acest sens, Guvernul a creat cadrul legal necesar: legea zilierilor, persoanele fizice autorizate. Aceste măsuri active trebuie să urmărească includerea în sistemul de asigurări sociale în următorii 3-5 ani a cel puțin 100.000 de persoane, ceea ce ar oferi suplimentar până la 300 de milioane de lei anual.

Toate aceste măsuri vor permite majorarea alocațiilor pentru sănătate la cel puțin 5% din PIB, față de 4,2%, nivelul actual.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X