Intoxicația cu apă: ce se întâmplă când o consumi în cantități prea mari

Autor: , in Social / 26 noiembrie, 2018, 13:38 Etichete: , , , ,

Când spun cuvântul „otravă”, mulți dintre noi se gândesc la arsenic, cianidă, sau alte substanțe periculoase.

Dar câți dintre noi ne gândim la apă?

Aceasta poate fi, în anumite circumstanțe, la fel de periculoasă ca otrava.

Rinichii noștri filtrează excesul de apă din organism și apa din sângele nostru. Dar aceștia pot procesa doar între 800 de mililitri și 1 litru de apă pe oră.

Dacă bei o cantitate mai mare de apă (sau oricare alte lichide) fără a vomita, riști să ai probleme.

Rinichii tăi nu reușesc să filtreze apa, iar aceasta ajunge în celulele tale. În mod normal, acestea sunt înconjurate de o soluție balansată de sodiu și apă, dar atunci când o cantitate prea mare de apă ajunge în ele, soluția de sodiu se diluează și nu mai e destul de sărată.

Acest lucru face celulele să se umfle. Acest proces este numit de medici „intoxicație cu apă”, și este o problemă mare.

Majoritatea celulelor din organismul nostru se pot umfla până la un anumit nivel, deoarece țesuturile flexibile din corpul nostru, ca grăsimea sau mușchii, se extind.

Problema apare când se umflă celulele din creier. Acesta nu se poate extinde prea mult, deoarece este înconjurat de craniu și, după cum știm, acesta este un os, care nu se extinde.

Astfel, dacă creierul se umflă, acesta crește persiunea din cap. La început, poți simți senzații de durere de cap, confuzie și somnolență.

Dar, cu cât presiunea crește mai mult, riști leziuni ale creierului, coma sau chiar moartea.

Și asta s-ar putea întâmpla în mai puțin de 10 ore.

O femeie de 64 de ani din SUA a murit în seara zilei în care a băut între 30 și 40 de pahare de apă.

Un alt exemplu sunt cursanții din armata SUA, care au vomitat și suferit convulsii după ce au băut peste 2 litri de apă, la sfârșitul unei zile grele de antrenament.

Cei care aleargă maratonul trebuie să fie în special atenți la intoxicația cu apă. Potrivit unui studiu, 1 din 6 alergători de maraton suferă cel puțin de o intoxicație ușoară cu apă, deoarece cursa le stresează corpul, inclusiv și rinichii.

De aceea, aceștia nu elimină apa din organism îndeajuns de eficient, iar acest lucru poate face ca apa să revină înapoi în sânge mai ușor.

De asemenea, oamenii cu anumite afecțiuni ale rinichilor sunt vulnerabili, deoarece nu pot procesa apa cum se cuvine.

Totodată, problema nu se referă doar la apă. De exemplu, o astfel de intoxicație poate surveni și în cazul consumului excesiv de bere, numită potomanie.

Vestea bună este că există un mod ușor de a evita o astfel de afecțiune sau chiar moarte. Un adult are nevoie, în medie, de 3-4 litri de apă pe zi.

Și pentru că apa vine în organism inclusiv prin mâncare și alte băuturi, consumă apă doar atunci când ți-e sete, iar după asta, oprește-te.

Sursa: Science Insider

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X