(RAPORT) Igor Dodon – politicianul care a incitat cel mai des la ură în 2018

Autor: , in Politic / 26 noiembrie, 2018, 15:57

Președintele Igor Dodon este politicianul care a incitat cel mai des la ură pe parcursul anului curent. Acesta este urmat de reprezentanții Partidului Șor, Ilan Șor și Marina Tauber, conform Raportului Promo-LEX „Discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public și mass-media din Republica Moldova”.

Discursuri instigatoare la ură au folosit și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, dar și liderul PCRM, Vladimir Voronin. Ghenadie Văluță este figura religioasă care cel mai des a promovat intoleranța în context religios.

Cele mai afectate grupuri de discursul de ură sunt persoanele LGBT, femeile, politicienii și simpatizanții lor, unioniștii, persoanele cu nevoi speciale și musulmanii. Cel mai des discursul de ură s-a manifestat în context politic (42%) și religios (40%), iar autorii discursului de ură au fost în majoritatea cazurilor bărbații (88%).

Cel mai des discursul de ură a fost utilizat de reprezentanții partidelor „ȘOR”, PSRM, PN și PCRM.

Raportul oferă o imagine asupra dinamicii și tendințelor de manifestare a discursului de ură în mediul online, presă și spațiul public. Cercetarea prezintă numărul de cazuri identificate, categoriile de surse care răspândesc discursul de ură, frecvența și audiența discursului de ură în Republica Moldova. În total, cele 457 de cazuri identificate au adunat un număr total de 3.3 milioane de vizualizări și 67 328 de distribuiri.

În raport mai este analizat modul de manifestare a discursului de ură în mass-media. Jurnaliștii deseori promovează prejudecățile și stereotipurile, folosind expresii și titluri intolerante, sau evidențiind în știri detaliile cele mai agresive, care în final amplifică retorica urii. Raportul a fost realizat în baza unei monitorizări complexe care s-a desfășurat în perioada 15 februarie – 15 august 2018.

Autorul raportului, Dumitru Sliusarenco, recomandă îmbunătățirea cadrului legislativ care în prezent nu este capabil să sancționeze eficient discursul de ură. „Deficiențele legislației și lipsa mecanismelor este deosebit de pronunțată în context electoral, în care discursul de ură este complet necontrolat”, spune Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX.

De asemenea, autorul recomandă partidelor politice și politicienilor să condamne discursul de ură și să adopte politici interne pentru a combate acest fenomen. În același timp, mass-media trebuie să reflecte prudent astfel de cazuri, să dezvolte instrucțiuni interne pentru a nu amplifica discursul de ură, și să se abțină de la utilizarea stereotipurilor și prejudecăților în materialele jurnalistice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X