Reacția Kremlinului la conflictul din Marea Azov

Autor: , in Externe / 26 noiembrie, 2018, 16:44

Gărzile de coastă ruse care au reţinut duminică trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci au acţionat ”în strictă conformitate cu dreptul internaţional”, a asigurat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la o zi după incident, informează AFP.

”Partea rusă a acţionat în strictă conformitate cu legislaţia, atât cu dreptul internaţional, cât şi cu dreptul naţional”, a declarat Peskov într-o conferinţă de presă, precizând că este vorba de o ”intruziune a unor nave de război străine în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse”.

”Aceste nave de război străine au intrat în apele Rusiei şi nu au răspuns la nicio somaţie a gărzilor noastre de coastă”, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat în cursul zilei de duminică cu privire la acest incident şi despre ”acţiunile acestor nave”, a spus el.

La întrebarea unui ziarist ucrainean dacă preşedintele rus a luat decizia acestui ”atac”, Dmitri Peskov a răspuns că ”nu ar numi aceasta un atac, ci mai degrabă o acţiune necesară apărării frontierelor Rusiei”.

”O anchetă penală pentru încălcarea frontierei ruse a fost deschisă”, a spus în continuare purtătorul de cuvânt al Kremlinului, fără nicio precizare despre soarta marinarilor ucraineni capturaţi.

Gărzile de coastă ruse, care se subordonează Serviciului Federal de Securitate (FSB), au capturat duminică două vedete blindate şi un remorcher ale marinei ucrainene pe care Moscova le acuză de intrare ilegală în apele teritoriale ruseşti în largul peninsulei Crimeea (anexate de Rusia în martie 2014).

Gărzile de coastă ruse au recurs la forţă şi au tras asupra celor trei vase pentru a le intercepta. Douăzeci de marinari ucraineni au fost luaţi prizonieri, dintre care câţiva au fost răniţi (6, potrivit Ucrainei; 3 – conform Moscovei), Kievul cerând eliberarea lor şi noi sancţiuni împotriva Rusiei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X