Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a acordat un interviu pentru Cotidianul.md, în care explică ce se întâmplă în Marea Azov și ce urmări ar putea avea conflictul pentru întreaga regiune, dar și pentru Republica Moldova, în special.

Cotidianul.md: Cum afectează incidentul de duminică din Marea Neagră securitatea regională?

Igor Munteanu: Ar trebui să înțelegem ce s-a întâmplat la 25 noiembrie în strâmtoarea Kerci, care separă Marea Neagră de Marea Azov, pentru ca să înțelegem consecințele lui.

Navele rusești au deschis focul asupra unor nave ucrainene în apropierea podului construit de Rusia, rănind 6 marinari ucraineni și capturându-le, împreună cu echipele lor. În general, acest incident este primul conflict fierbinte între cele 2 părți după anexarea Crimeii. Versiunile prezentate de Rusia și Ucraina diferă substanțial.

Totuși faptul că militarii ruși au blocat, au urmărit, au atacat și apoi au luat la abordaj nave ucrainești, ca niște pirați, și au arestat ulterior 23 de marinari ucraineni pornesc o nouă spirală a conflictului ruso-ucrainean.

Ambasadorul SUA numește acest incident ”o violare grosolană a teritoriului suveran al Ucrainei și un model de comportament al Rusiei care a inclus anterior anexarea ilegală a Crimeii și susținerea conflictului care a luat deja viețile a peste 10.000 de oameni din Ucraina Răsăriteană, care nu pare să fie aproape de rezolvarea sa.

Nimeni nu poate accepta că altcineva și nu Rusia se află în spatele acestui act dușmănos, care violează tratatul din 2003 cu privire la delimitarea apelor din strâmtoarea Kerci și Convențiile ONU cu privire la regimul mărilor, ambele care garantează vaselor accesul liber și neristricționat prin această strâmtoare. Incidentul din 25 noiembrie conduce la o nouă spirală a tensiunilor în spațiul mării Azov și repune în discuție achizițile teritoriale făcute cu forța de către o Rusie agresivă și beligerantă, care-au condus la anexarea peninsulei Crimea și ostilitățile militare din reginea Donbas. Blocarea accesului navelor care aparțin Ucrainei, după luni de susținere a trupelor care luptă contra regimului constituțional din Ucraina descrie un plan de a izola orașele situate pe coasta estică a Mării Azov

Există voci care spun că acest caz ar putea grăbi acceptarea Ucrainei în NATO… Și atunci ce face Moldova neutră, cu armată rusă de ocupație pe teritoriul său, între două țări membre NATO?

Înainte de toate ar trebui să ne dumirim asupra scopurilor urmărite de incidentul din Marea Azov. Interceptarea conversațiilor telefoice între echipajele navelor ruse și statul major rus confirmă faptul că acest conflict a fost deliberat și că atacarea navelor ucrainene s-a făcut la comanda cartierului general militar al Rusiei.

În rezultatul atacului militar lansat de navele rusești au fost răniți militari și apoi arestați de trupele cu destinație specială care nici măcar nu aparțin flotei, ci serviciilor de securitate federală. Blocarea accesului spre Marea Azov descrie un plan rusesc mult mai mare.

Un element important al acestui plan este de a izola portul Mariupol și orașul Berdiansck, înăsprind condițiile de funcționare a economiei regiunilor din sud-estul Ucrainei. De fapt, nu-I vorba numai de o intensificare a conflictului ruso-ucrainean, dar și de o testare a susținerii Occidentului pentru Ucraina. Se pare că incidentul deja a notat și primele câștiguri. Astfel, deși unele țări, în mod clar Canada au răspuns imediat, condamând agresiunea Rusiei,alte țări, ca Germania, prin vocea Ministrului său de Externe, Heiko Mass, a cerut ambelor părți ”să renunțe la escaladare”, în unison cu discursul Alianței NATO și al Uniunii Europene, în care s-a cerut ”reținere și de-escaladare” (Secretarul General Jens Stoltenberg și purătorul de cuvânt al UE, Maja Kocijancic).

Și reacția Departamentului de Stat al SUA a părut că-I lipsește ceva prețios, menționând doar o condanare generală a agresiunii Rusiei, fără a comunica careva elemente noi în noua situație de conflict într-o zonă relativ sigură anterior. Cu toate acestea, se pare că Membrii Consiliului de Securitate al ONU va cere Rusiei explicații, iar Congresul SUA va spori sancțiunile impuse Rusiei. Ucraina are dreptul de a naviga liber prin  strâmtoarea Kerci, și nu doar în urma prevederilor dreptului internațional, dar și prin Tratatul semnat în 2003 cu Rusia.

Ca acțiuni de răspuns, NATO ar trebui să sporească ajutorul său oferit flotei Ucrainei care staționează la Mariupol, concomitent cu sporirea asistenței militare, alte măsuri de sprijin financiar, tactic și simbolic. Deopotrivă, statele occidentale ar putea continua politica de interdicție a vizelor pentru noi categorii de cetățeni ruși, iar țări ca Marea Britanie va înăspri măsurile de supraveghere a operațiunilor financiare cu zonele offshore, dar și tranzacțiile imobiliare în care sunt implicați oameni de afaceri ruși.

Ce efecte ar putea avea introducerea legii marțiale în Ucraina asupra Moldovei? Ce mișcări să așteptăm în Transnistria, acolo unde sunt dislocați ilegal militari ruși, tancuri și depozite uriașe de armament?

Legea marțială a fost adoptată la cererea Președintelui P. Poroshenko numai pentru 60 de zile și doar pentru regiunile de frontieră cu Rusia, având drept scop, potrivit autorilor, ”crearea condițiilor pentru a respinge orice agresiuni armate, asigurarea securității naționale și eliminarea amenințărilor care ar putea aduce atingere independenței și integritții teritoriale a Ucrainei”.

Potrivit legislației în această privință, legea marțială presupune impunerea controlului militar asupra unor instiutții publice și chiar restrângerea unor libertăți civile. Deocamdată, nu prea văd în ce măsură ar fi afectată Republica Moldova la această etapă. Am putea afectați puternic numai dacă incidentul din Marea Azov s-ar extinde pe un spațiu mult mai larg din Marea Neagră și dacă planurile rusești vor include, așa cum au avut de gând în anul 2014, să stimuleze acțiuni militare și hibride din enclava separatistă și alte localități populate de minorități naționlae, ale căror loialități politice și naționale sunt confuze.

Cel mai bine ar fi însă ca RM nu doar să se aștepte la mișcări și probleme, dar să le anticipeze, izolând grupurile și indivizii care ar fraterniza cu proiectele imperialismului rus. Pentru asta însă este nevoie de strategie de răspuns, capabilități militare și administrative, planuri contingente și oameni cu pregătier profesională strategică, dedicați apărării intereselor naționale.

Ceea ce se pare că ne lipsește cu desăvârșire în persoana actualei guvernări.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here