(STUDIU) Aproape 60% dintre femeile din Moldova nu au făcut niciodată testul de prevenire a cancerului de col uterin

Autor: , in Social / 28 noiembrie, 2018, 16:17

Datele primului studiu național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, lansat astăzi, arată că 59% dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova, care ar trebui să facă testul de screening cervical o dată la 3 ani, pentru a preveni cancerul de col uterin, nu l-au făcut niciodată.

În Republica Moldova, screeningul cervical poate fi realizat gratuit, la medicul de familie. Cu toate acestea, studiul atestă că doar o pătrime din femeile de această vârstă cunosc despre posibilitatea realizării testului citologic în țara noastră, iar dintre acestea mai puțin de jumătate știu că testul poate fi realizat gratuit. În special femeile din familiile sărace sunt cele care nu cunosc acest lucru. Și mai puține sunt femeile care știu că testul se face o dată la trei ani, astfel că multe dintre ele îl fac fie mai des – o dată pe an sau mai rar – o dată la 4-5 ani, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Totodată, 76% dintre femei au efectuat la sugestia personalului medical și doar 22% din inițiativă proprie. Doar 18% dintre femei au declarat că s-au informat din mass-media.

Întrebate despre barierele ce le-ar împiedica să efectueze testul de screening cervical, cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul.

„Vom iniția o amplă campanie de comunicare și informare a populației, în special a femeilor, împreună cu partenerii de dezvoltare, organizațiile internaționale, autoritățile publice centrale, locale, societatea civilă, mass-media și toți lucrătorii medicali, ca să sensibilizăm societatea privind importanța prevenirii acestei maladii prin efectuarea controlului regulat la medic”, a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în Republica Moldova a fost realizat în toamna anului 2018, pe un eșantion de 1226 de femei, incluzând și o componentă calitativă sub formă de focus grupuri și interviuri aprofundate cu 51 de femei (25-61 de ani), 40 de medici și 15 experți în sănătate publică.

Conform MSMPS, rezultatele studiului vor fi utilizate pentru elaborarea unei strategii de comunicare pentru schimbareA de comportament a femeilor din grupul țintă, precum și pentru luarea deciziilor informate și bazate pe dovezi pentru prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova.

Studiul a fost realizat de compania Magenta Consulting, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X