Sursă foto: uam.md

Emanoil Ploșniță susține că, după ce a fost ales președinte al Uniunii Avocaților (UA), a început să aibă probleme, sub formă de atacuri și urmărire penală. Comentând afirmațiile că este vizat într-un dosar penal, acesta spune că „nu poți fi escroc atunci când încerci să-ți aperi un drept în instanța de judecată civilă, chiar dacă pârât este o autoritate publică”.

„Tot ce am avut eu de spus privitor la presupusa faptă am declarat organelor competente. Regret însă că această neplăcere este exacerbată de unii colegi avocați pentru a mă ataca. Iar unii chiar mă cheamă să-mi dau demisia, deși eu mă consider complet nevinovat. Am fost și sunt avocat și înțeleg să respect legea”, a declarat Ploșniță.

Citiți și: Demisie în semn de protest la Uniunea Avocaților

El mai spune că a respectat mereu supremația legii și drepturile omului, însă, „cu regret, justiția moldovenească, înțelege a subjuga aceste valori și persoanele care le respectă și sunt nevinovate, normelor punitive. Eu nu sunt vinovat cu nimic și am muncit cinstit”.

Într-o scrisoare adresată avocaților din Republica Moldova, Ploșniță le cere sfatul: „să-mi dau demisia sau să continui a lupta și a Vă reprezenta?”, îndemnându-i să-l contacteze pentru a-și exprima poziția.

Emanoil Ploșniță a fost ales în calitate de președinte al UA la 6 octombrie 2017. Conform zdg.md, el este învinuit că, prin intermediul unei companii la care figurează în calitate de administrator, ar fi încercat să obţină dreptul de proprietate asupra unui teren din centrul capitalei, dosarul penal având la bază un litigiu care durează de peste 15 ani.

La 17 noiembrie, Victor Panțîru anunța, printr-o postare pe pagina de Facebook, că își dă demisia din funcția de consilier în cadrul Uniunii Avocaților. Avocatul susținea că a primit un atac părtinitor de la o rudă a președintelui UA după ce a cerut introducerea pe ordinea de zi a subiectului privind integritatea acestuia, deoarece este învinuit într-un dosar penal.

„Consider ferm că o persoană pusă sub învinuire nu mai poate deține o funcție de conducere, deși urmează să se bucure din plin de prezumția de nevinovăție. Asemenea persoană nu își mai dedică eforturile în interesul instituției și comunității, ci va fi preocupată de propriile interese. Mai mult decât atât, fiind o persoană lipsită de integritate, vulnerabilă și șantajabilă, nu mai poate reprezenta demnitatea și onoarea întregii comunități a avocaților”, declara Panțîru.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here