Candu îi transmite lui Dodon că riscă să fie demis: „De Revelion, populația ar putea fi felicitată de președinte interimar”

Autor: , in Politic / Populare / 30 noiembrie, 2018, 20:09

Președintele Igor Dodon riscă să fie demis de Parlamentul care astăzi își încheie mandatul. Cel puțin asta sugerează speakerul Andrian Candu, care a cerut Comisiei juridice, numiri și imunități să pregătească o notă informativă privind procedurile de demirere a șefului statului și să o trimită Biroului Permanent.

Chiar dacă astăzi, 30 noiembrie, Legislatura a XX-a își încheie mandatul, Candu spune că Parlamentul nu are nevoie de lege organică sau constituțională pentru a demite șeful statului. Conform speakerului, demisia se poate face prin decizia Parlamentului, cu votul a 2/3 din deputați. Reacția lui Candu vine în contextul în care Dodon a precizat astăzi că actuala Legislatură va rămâne în istorie ca una dintre „cele mai discreditate”.

„Dragi colegi, zic că atunci când plecăm în istorie, să îl luăm cu noi și pe președintele Dodon. Va rămâne în istorie ca președinte demis de Parlament”, a declarat Candu în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.

Potrivit lui Candu, temei pentru demisia președintelui ar putea servi faptul că acesta a refuzat de mai multe ori să promulge legi.

„Din informațiile acumulate, Igor Dodon a încălcat Constituția Republicii Moldova pentru a 5-a oară, deoarece nu a promulgat cinci legi, care au fost votate de Parlament, iar conform Constituției în cazul săvârșirii unor fapte prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament”, a precizat Candu.

În context, speakerul a cerut Comisiei juridice, numiri și imunități să pregătească o notă informativă privind procedurile de demirere a șefului statului și să o trimită Biroului Permanent.

„În cel mai scurt timp, s-ar putea să îi facem o surpriză de sărbători președintelui, iar de Revelion populația să fie felicitată de președinte interimar”, a mai declarat Andrian Candu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X