Sursă foto: time.com

George H.W. Bush, cel de al 41-lea preşedinte al Statelor Unite, care a ocupat funcţia între 1989 şi 1993, a murit aseară la vârsta de 94 de ani, relatează site-ul cotidianului The Washington Post, citat de Mediafax.

Decesul său a fost anunţat printr-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Jim McGrath. Cauza morţii nu a fost încă făcută publică.

În anul 2012, acesta a anunţat că suferă de o formă a bolii Parkinson. Soţia fostului preşedinte republican, Barbara Bush, a murit la 17 aprilie.

Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Prima Doamnă, Melania Trump, au transmis condoleanţe la moartea lui George H.W. Bush, evocând rolul acestuia în încheierea Războiului Rece.

„Eu şi Melania ne alăturăm naţiunii aflate în suferinţă după moartea fostului preşedinte George H.W. Bush (…). Prin originalitatea sa, prin inteligenţă, devotament pentru credinţă, familie şi pace, preşedintele Bush a fost o sursă de inspiraţie pentru generaţii de americani aflaţi în serviciul naţiunii, fiind, după cum spunea el, «o mie de lumini» care să ghideze măreţia, speranţa şi oportunităţile Americii în lume. Preşedintele Bush a găsit mereu un mod de a ridica standardele. Când era tânăr, a fost căpitanul echipei de baseball de la Yale, apoi a fost cel mai tânăr aviator al Forţelor Navale americane în al II-lea Război Mondial. Ulterior, a ajuns pe scena politică americană, fiind congresman de Texas, ambasador în China, director al Agenţiei Centrale de Informaţii, vicepreşedinte al ţării opt ani alături de preşedintele Ronald Reagan şi apoi preşedinte al SUA. Având un discernământ solid, experienţă şi spirit original de conducere, preşedintele Bush a ghidat naţiunea noastră şi lumea spre încheierea paşnică şi victorioasă a Războiului Rece. Ca preşedinte, a creat mediul pentru deceniile de prosperitate care au urmat. În pofida a ceea ce a realizat, a rămas modest, urmând apelul tacit în serviciul naţiunii care i-a conferit direcţia clară. În afară de viaţa dedicată total slujirii naţiunii, ne vom aminti de preşedintele Bush pentru devotamentul său de familie – în special pentru dragostea vieţii sale, Barbara. Exemplul lui continuă să trăiască şi va continua să îi stimuleze pe americani să atingă obiective măreţe. Inimile noastre sunt îndurerate de pierderea sa, iar noi, alături de poporul american, transmitem rugăciuni pentru întreaga familie Bush, onorând viaţa şi moştenirea acestui preşedinte”, a scris Trump pe Twitter, citat de Mediafax.

Înainte de a fi ales în funcţia de preşedinte, George H.W. Bush a fost un pilot în Marina americană, decorat pentru serviciile sale, a îndeplinit funcţia de congressman, a fost un delegat la Naţiunilor Unite, preşedinte al Partidului Republican, reprezentant la Beijing şi director al CIA.

Absolvent al Universităţii Yale, George H.W. Bush şi-a început cariera în politică în funcţia de preşedinte al filialei Partidului Republican în Comitatul Harris, Texas.

Mandatul său în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a început la 20 ianuarie 1989.

În anul 1990, acesta a proclamat o „nouă ordine mondială”, liberă de „ameninţarea terorii, cu un simţ puternic al justiţiei şi mai sigură în cautarea păcii – o lume în care naţiunile împart responsabilitatea pentru libertate şi justiţie”.

În urma invadării Kuweitul în anul 1990, George H.W. Bush a format o coaliţie de 30 de naţiuni, susţinută de NATO, care a luptat împotriva forţelor Irakului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here