Protest la sediul ANRE: Blocul ACUM cere micșorarea tarifelor la căldură și carburanți

Autor: , in Economic / Populare / 3 decembrie, 2018, 14:14

Reprezentanții blocului ACUM cer conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) micșorarea tarifelor la căldură și carburanți. În opinia reprezentanților Partidului Demnitate și Adevăr și ai Partidului Acțiune și Solidaritate, în prezent există toate premisele pentru scăderea tarifelor, dar, spun ei, decizia este tergiversată întrucât suntem în an electoral, iar cu o lună sau două înainte de alegeri, propunerea de micșorarea a tarifelor ar putea veni din partea liderului Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, de la sediul partidului, iar ulterior directorul ANRE, Tudor Copaci, să o execute.

Simpatizanții și reprezentanții blocului ACUM au organizat un flashmob la sediul ANRE, unde au cerut micșorarea tarifelor la căldură și carburanți. În opinia acestora, deși sezonul de încălzire este în toi, reducerea tarifelor la căldură ce urma a se produce încă la începutul anului este tergiversată.

Conform unei declarații transmisă conducerii ANRE, în martie 2018 Agenția a redus tariful la gaze cu aproximativ 20% pentru centralele electrice care produc energie pe baza gazelor naturale. Întrucât în costul de producere al agentului termic generat de S.A. Termoelectrica componenta de procurare a gazelor naturale constituie 77% micșorarea tarifelor la gaze ar fi trebuit să contribuie la reducerea costurilor de producere a energiei termice cu aproximativ 15%. Astfel, tariful la căldură trebuia micșorat din luna martie.

Manifestanții declară că experții în energetică au depistat și reclamat juridic mai multe încălcări la calcularea uzurii de către S.A. Termoelectrica, uzură ajunsă brusc în 2016 la 116 milioane de lei. Mai mult, expertul asociației Comunitatea „WatchDog.md” și fost vicepreședinte al Curții de Conturi, Tudor Şoitu, afirmă că tarifele la energia termică trebuie reduse de la 1100 de lei la 800 de lei.

„Tarifele sunt dirijate de Guvern și Parlament, chiar și de cei de la Președinție, dar noi ne amintim cum ceva timp în urmă socialiștii umblau pe aici și strigau că tarifele sunt prea mari. Unde sunt ei acum? Acești 5 directori ai ANRE au venitul lunar egal cu venitul unui pensionar pe 5 ani de zile. Dacă cineva crede că acești director apără interesele cetățenilor, se înșeală. Ei au ales o altă cale de stabilire a prețurilor”, susține Tudor Şoitu.

„Guvernarea Plahotniuc-Dodon refuză să facă corecțiile tarifare la energia termică și carburanți și astfel obligă cetățeanul să plătească mai mult decât face. În fond, ei tâlharesc oamenii acestei țări. Deși sezonul rece a început demult, reducerea obiectivă a tarifului la căldură cu cel puțin 15%, ce urma a se produce la începutul lui 2018, este întârziată cu premeditare, în pofida promisiunilor mincinoase ale lui Plahotniuc și Dodon. ANRE, care este condus de Copaci, cumătrul lui Dodon, încalcă în mod premeditat legea și deja a patra lună nu schimbă prețurile plafon pentru benzină și motorină comercializată, în pofida reducerii prețurilor la țiței cu peste 22% pe piețele internaționale. Astăzi în mod repetat am cerut reducerea imediată a prețurilor la benzină și motorină și micșorarea urgentă a tarifelor la căldură. Micșorările trebuie făcute acum, în interesul oamenilor, nu în campania electorală și în interes electoral și mafiotic”, spune liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Sursa foto: privesc.eu

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a amintit de metodologia de stabilire a prețurilor la carburanți, conform căreia prețurile plafon sunt stabilite o dată la 3 luni, însă ultimele prețuri au fost stabilite la 7 august 2018, iar de atunci nu s-a revenit la revizuirea acestora. În context, Slusari declară că, cel mai probabil, ANRE așteaptă ca anunțul despre micșorarea preșurilor să fie făcut de la tribuna PDM.

„Cu regret constat că suntem ostatici ai unui cartel obscur, al unui grup îngust de întreprinderi alături de autoritățile statale, care au drept scop să scoată cât mai mulți bani din buzunarele populației. 3,25 lei per litru este marja comercială specifică. Dacă erau cât de cât responsabili, cei de la guvernare trebuiau să reducă din această marjă și să țină cont pe fluctuațiile de pe piața produselor petroliere. Dar câteva companii petroliere au dus la realizarea unor modificări în legislație, astfel încât ANRE schimbă o dată la 3 luni prețurile plafon la carburanți. Din august aceste plafoane nu au fost modificate. ANRE trebuia să intervină. Se pare că va interveni cu o lună înainte de alegeri, după un briefing al PDM. Plahotniuc va spune că trebuie micșorate tarifele la căldură și carburanți, iar a doua zi Copaci va executa ordinele coordonatorului. Deci, ANRE s-a transformat în unealta docilă a regimului”, a declarat Alexandru Slusari.

sursa foto: privesc.eu

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, critică și el deciziile ANRE de a nu micșora tarifele. „A venit iarna. Costurile la căldură sunt foarte mari și asta pune la încercare multe familii nevoiașe, iar unii bătrâni rămân cu nimic în buzunare. Amnistia fiscală a șterge milioane de lei, în timp ce unora li se iau ultimii bani. Această guvernare ne aduce la starea în care să nu putem trăi decent”, susține Popșoi.

Conform ultimii decizii ANRE, din 7 august 2018, un litru de benzină nu poate fi comercializat la prețul mai mare de 19,01 lei, în timp ce un litru de motorină la prețul mai mare de 16,89 lei, iar consumatorii din Chişinău achită pentru energia termică livrată de Termoelectrica un tarif de 1122 lei/Gcal, tarif aprobat de ANRE în martie 2017.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X