Sursă foto: Mediafax

Rusia a deblocat parţial accesul la porturile ucrainene de la Marea Azov, a anunţat marţi ministrul ucrainean pentru Infrastructură, Volodimir Omelian, citat de Reuters, transmite Agerpres.

„Da, porturile Berdiansk şi Mariupol sunt parţial deblocate. Navele se îndreaptă spre intrarea şi ieşirea din strâmtoarea Kerci spre porturile ucrainene (…) Circulaţia este parţial restabilită”, a spus ministrul.

„Navele sunt oprite în continuare de partea rusă, care efectuează inspecţii ca înainte, dar circulaţia a fost parţial restabilită”, a afirmat Volodimir Omelian, citat de media ucrainene. El a adăugat că 17 nave aşteaptă la intrarea în Marea Azov şi doar una la ieşire. Alte nouă nave se află pe cheiurile din porturi.

Potrivit oficialului, deblocarea porturilor ucrainene a fost posibilă datorită acţiunilor coordonate ale autorităţilor de la Kiev, reacţiei internaţionale ferme şi lipsită de ambiguitate şi atenţiei acordate de mass-media internaţională acestei probleme.

Tensiunile s-au amplificat între Ucraina şi Rusia după ce forţele Moscovei au sechestrat, la 25 noiembrie, în strâmtoarea Kerci, care face trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, trei nave militare ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – acuzându-le că au trecut ilegal frontiera maritimă rusă. Cei 24 de marinari au fost arestaţi, inculpaţi şi în prezent au fost transferaţi la Moscova. Ucraina a proclamat legea marţială pentru o lună în zonele cele mai vulnerabile ale ţării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here