Chris Fisher, who has become known as the blind wood turner, in his workshop near Chorley. After his sudden loss of sight at just 39, he started using the internet to learn wood turning and is now an incredible craftsman with thousands of subscribers to his own YouTube channel. (Photo by Peter Byrne/PA Images via Getty Images)

Christopher Fisher locuiește în Marea Britanie și a devenit orb cu zece ani în urmă. Bărbatul s-a trezit într-o dimineață și a observat că vede ca prin ceață. În câteva săptămâni, a orbit complet.

„M-am trezit într-o dimineață de duminică și vedeam ca prin ceață. Nu știam care este motivul. Am fost diagnosticat cu toxoplasmoză. Este o infecție care mi-a afectat retinele ochilor”.

„Am orbit complet în patru săptămâni”.

„Treci printr-o perioadă foarte grea când devii orb. Nu mai poți vedea frumusețea mamei-naturi, cerul albastru sau lucruri de genul ăsta. E un sentiment care te strânge de inimă”.

„Dar”, spune Christopher, „cu timpul devii un expert în a fi orb”.

Bărbatul spune că a fost mereu un fan al filmelor horror și vroia mult să aibă în colecție un țăruș din lemn văzut atât de des în filmele cu vampiri. A decis să-l facă el singur.

„Am petrecut 600 de ore ascultând lecții de strungărie pe YouTube”.

Christopher spune că prietenii îl considerau nebun. Dar el și-a urmat visul.

„Ceilalți strungari mă întreabă cum se face că am încă degetele și mâinile întregi”.

Bărbatul recunoaște că are emoții de fiecare dată când se apropie de strung, dar a învățat să simtă cum se comportă lemnul, după sunetele pe care le face acesta.

„Trebuie să știi că lemnul poate sări înapoi, îți poate sări în față. De aceea, trebuie să îl ții strâns. Da, sunt momente stresante, dar și interesante”.

Christopher spune că, deși l-am putea considera nebun, nu își dorește vederea înapoi. I-a luat prea mult efort și timp să ajungă la progresul de astăzi.

El le spune oamenilor care trec prin momente grele, care cred că totul e sfârșit, să nu se lase bătuți niciodată și să continuie să meargă înainte.

„Când ești un copil mic și părinții îți spun că poți deveni absolut oricine vrei în viață, că poți face orice îți dorești, acestea nu sunt vorbe goale. E adevărat”.

Un reportaj al BBC

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here