Sursă foto: independent.ie

Republica Moldova apare într-o investigație din Israel despre medici care ar fi obținut acte de absolvire false, datorită cărora s-au angajat în spitale cunoscute. Conform anchetei, ar fi vorba despre o grupare criminală „specializată” în diplome false care activează în Republica Moldova, Gaza și Armenia.

Singura instituție de învățământ superior din țara noastră care instruiește medici a reacționat la articolul publicat de Вести Израиль.

Într-un comunicat de presă, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF)„Nicolae Testemițanu” menționează că „își exprimă îngrijorarea că, fără probe concludente, s-a făcut referire la Republica Moldova” și consideră că „acest fapt prejudiciază imaginea țării și a instituției noastre și dezinformează publicul”.

Instituția mai precizează că, până în prezent, „nu a înregistrat nicio solicitare oficială din partea Statului Israel cu privire la confirmarea sau infirmarea veridicității actelor de studii, eliberate de universitatea noastră, unor persoane implicate în cazul dat”.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat că va examina, în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), în cadrul unei comisii interministeriale, toate dosarele studenților din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” de la admitere până la eliberarea diplomelor de licență.

Cazul a fost comentat și de Ruxanda Glavan, ex-ministră a Sănătății, care a precizat că USMF ar trebui să vină cu explicații „care să spulbere speculațiile și să evite un eventual prejudiciu de imagine atât la nivel național, cât și internațional”.

Potrivit fostei șefe de la Sănătate, care menționează că nu a văzut probe și nu are siguranța că aceste diplome sunt emise în Republica Moldova, există premise pentru a crede că „fumul nu iese fără foc”:
– avem o mulțime de cetățeni străini, cu precădere din țările arabe, care vin să-și facă studiile la Universitatea de Medicină din Chișinău;
– nu o singură dată, membrii comunității lor au fost subiectul unor investigații penale, inclusiv din perspectiva falsificării actelor de ședere;
– de ce să nu admitem un rău și mai mare: diplome de studii falsificate.

„Consider oportună implicarea Procuraturii și a Ministerului de Externe întru verificarea oricăror posibile legături ale grupurilor infracționale cu funcționarii de la USMF sau de la Ministerul Educației. Să înțelegem cu toții: vorbim de diplome confecționate de către infractori sau de blanchete originale emise fără suport legal? Prieteni, putem trata cu mai puțină atitudine acuzațiile că se cumpără note sau acuzațiile privind calitatea medicilor pe care îi livrează USMF și care în speță reprezintă calitatea sistemului medical în sine. Dar o eventuală implicare a funcționarilor noștri în falsificarea diplomelor de studii pentru cetățenii străini trebuie tratată la modul cel mai serios”, a scris Glavan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Duminică, 2 decembrie, 40 de medici au fost reținuți, fiind bănuiți că ar deține diplome false. Potrivit Вести Израиль, care îl citează pe doctorul ce a inițiat investigația, în total, ar fi vorba despre peste 270 de posesori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here