În timp ce miezul de nuci este colectat în Republica Moldova la prețuri mizere, acest produs este vândut și de 10 ori mai scump în supermarketurile din Iași chiar de către compania rudelor premierului Pavel Filip, acuzată recent că ar fi monopolizat exporturile de fructe uscate. 25,79 lei românești (aproximativ 110 lei moldovenești) costă într-un supermarket din Iași doar 250 de grame de miez de nuci „bio”, exportat chiar de către compania „Monicol”, care aparține cuscrului lui Pavel Filip, Dumitru Vicol.

Foto: Ilian Cașu/Facebook

Potrivit unei poze postate pe Facebook de consilierul municipal Ilian Cașu, miezul de nuci „Fruit2Go” „jumătăți”, din standul de produse „bio” al unui supermarket din Iași, costă peste 100 de lei românești pentru un kg.

Brandul „Fruit2Go” aparține companiei „Monicol”, acuzată recent de președinta PAS, Maia Sandu, că ar fi monopolizat piața exporturilor de fructe uscate, fapt ce a dus la o scădere masivă a prețului miezului de nuci. Astfel, în acest an acest produs se vinde cu 30-70 de lei kg, în timp ce acum un an putea fi vândut chiar și cu 150 de lei pentru un kg.

„Monicol” este o companie controlată de către Dumitru Vicol, socrul lui Iulian Filip, chiar fiul premierului Pavel Filip.

Pe site-ul monicol.md putem vedea că produsul „Fruit2Go” „miez de nucă jumătăți”, surprins în supermarketul din Iași, este unul dintre principalele cărți de vizită ale companiei.

Acuzațiile Maiei Sandu și replica lui Pavel Filip

Acum o lună, Maia Sandu acuza în cadrul unei emisiuni televizate că oamenii din sate i s-au plâns că cei care colectează miezul de nuci oferă prețuri mizere, de 2-3 ori mai mici decât în 2017, iar asta tocmai din cauza monopolului introdus de compania „Monicol”.

„Familia prim-ministrului a monopolizat exportul de nuci și, respectiv, dictează prețurile în țară. A scăzut dramatic prețul pentru oamenii sărmani care cresc nucile și toamna vin să facă un ban și toate businessurile mai mici care se ocupau de această cultură s-au pomenit acum în prag de faliment, pentru că s-a creat un monopol. Pe lângă toate celelalte monopoluri pe care le aveam, s-a mai creat unul: familia prim-ministrului a hotărât să se îmbogățească pe seama acestui monopol”, a acuzat Maia Sandu.

Premierul Pavel Filip a negat acuzațiile, spunând că firma în cauză are o cotă „ce nu depășește 20%” din exporturi și că „monopol poate fi considerat când cota trece de 30%”. El a recunoscut că „Monicol” aparține cuscrului său, dar a afirmat că acest lucru nu are nicio legătură cu prețul mic la colectarea miezului de nuci.

Miezul de nuci moldovenesc, mult mai scump și în Franța

Anterior, pe rețelele de socializare au fost postate imagini cu miez de nuci de proveniență din Republica Moldova pe rafturile unui supermarket din Franța. Acolo produsul se vinde cu 19,3 euro (380 de lei) pentru un kg.

Foto: Protv
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here