În anii 2016-2017, autoritățile au inițiat mai multe cazuri de mare corupție. Centrul de Resurse Juridice a analizat cazurile ex-ministrului Economiei, Valeriu Triboi, fostului viceministru al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban, ex-șeful direcției Transport Public, Igor Gamrețki, și a fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, sub mai multe aspecte printre care fapta incriminată, măsura preventivă aplicată, sancțiunea prevăzute de lege, instanța și judecătorul care a pronunțat sentința și motivarea sancțiunii aplicate. În urma analizei, s-a constatat că niciunul dintre cei patru nu a fost condamnat la închisoare cu executare reală.

În cele 4 cazuri analizate a fost aplicată procedura prevăzută de art. 3641 din Codul de procedură penală, care indică reducerea cu 1/3 a pedepselor cu închisoarea și cu 1/4 a amenzilor în caz de recunoaștere a vinovăției. În toate cazurile, judecătorii au aplicat sancțiunile minime prevăzute de Codul penal, pe care le-au redus ulterior potrivit art. 3641 din Codul de procedură penală. În niciun caz dintre cele analizate, persoana nu a fost condamnată la închisoare cu executare reală.

În trei cazuri din patru, după recunoașterea vinovăției, persoanele au fost eliberate din arest sub control judiciar.

În trei cazuri din patru, hotărârile judecătorești au fost publicate, dar anonimizate. Doar într-un caz, două hotărâri judecătorești, a instanței de fond și a Curții Supreme de Justiție, au fost publicate integral, cea a instanței de apel fiind publicată, dar anonimizată.

Sursa foto: crjm.org

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here