O investigație sub acoperire a expus adevărul despre muncitorii chinezi care lucrează conform unui program de muncă ilegal, excesiv de lung, și sunt plătiți mizerabil, la o fabrică de jucării Disney.

Păpușile Ariel – care reprezintă prințesa-sirenă din lumea Disney – cântă și strălucesc. Și sunt făcute de muncitori care sunt plătiți cu un dolar pentru fiecare jucărie.

Muncitorii sunt exploatați prin ore de muncă excesiv de lungi și prin salarii care nu sunt în stare să întrețină o familie.

O investigație publicată joi de organizațiile pentru drepturile omului SOlidar Suisse și China Labour Watch, în parteneriat cu The Guardian, arată dovezi că lucrătorii chinezi lucrează conform unui program de muncă istovitor și ilegal, și că sunt plătiți cu suma infimă de 0.01 cenți pentru fiecare jucărie sau 1.09 dolari pe oră.

Muncitorilor nu le este oferită vreo compensație în timpul sărbătorilor sau zilelor în care sunt bolnavi.

De asemenea, mai mulți muncitori au spus că sunt amendați sau concediați dacă își iau trei sau mai multe zile pe motiv de boală.

Lucrătorii fabricii Wah Tung din orașul chinez Heyuan spun că au muncit cu 175 de ore peste programul obișnuit, într-o lună, având o singură zi liberă în tot acest timp – lucruri care sunt ilegale din punct de vedere al Codului Muncii din China și conform codului de etică al industriei producătoare de jucării.

Salariul este atât de mic, încât muncitorii se văd obligați să muncească peste program pentru a putea, cât de cât, supraviețui.

De asemenea, investigația arată că femeile reprezintă peste 80% din forța de muncă, în timp ce, din 10 angajați pe posturi de manager, 9 sunt bărbați.

Heyuan este un oraș cu circa 3 milioane de locuitori, în provincia Guangdong din sud-estul Chinei.

În acest oraș se află întreprinderea Wah Tung Toy Manufacturing Ltd, care are circa 2 000 de angajați și produce jucării din plastic și electronice.

Princess Sing and Sparkle Ariel Doll

La această fabrică sunt produse jucăriile Disney Ariel, care costă în jur de 40 de dolari SUA. Mulțe magazine au epuizat stocurile și așteaptă cu nerăbdare următoarele partide de marfă înainte de Crăciun.

În semestrul trecut, Disney a obținut un profit de 1 120 733 680 de dolari.

De cealaltă parte, muncitorii chinezi lucrează cu 175 de ore mai mult decât orele prevăzute în programul de muncă – adică de 5 ori mai mult decât limita prevăzută de lege.

În sezoanele de producere scăzută, muncitorii câștigă 2 000 de yuani pe lună, adică 290 de dolari.

În perioadele de producție înaltă, aceștia iau acasă 3 000 de yuani lunar, pe când salariul mediu în China este de 7 665 de yuani.

Dolls being produced at the Wah Tung factory

Muncitorii sunt așteptați să vină la muncă cu 10 minute înainte de începerea schimbului lor, dar majoritatea sunt extenuați din cauza muncii excesive și a lipsei somnului.

Fotografii făcute în cadrul investigației arată cum oamenii dorm cu capul pe masă, în timpul pauzelor.

Unul dintre membrii echipei de investigație, care lucra sub acoperire în fabrică, scria în jurnalul său că „la ora 5 după amiază, lucrătorul din spatele meu a spus că se simțea atât de obosită, încât o durea spatele. Vroia foarte mult să doarmă, dar nu putea, pentru că schimbul nostru nu se sfârșise încă. Femeia se întreba de ce timpul trece oare atât de încet. I-am spus că și eu simțeam că timpul trece foarte încet. Când faci același lucru în mod repetat, te simți amețit și începi să vezi ca prin ceață”.

De asemenea, reporterul a mai notat că majoritatea colegelor ei erau femei de peste 45 de ani, care nu aveau o educație foarte bună, aveau un comportament liniștit, supus și le păsau mai mult de copii și familie.

Fabricile preferă acest gen de lucrători pentru că „nu tind să facă scandal și sunt mai ușor de manipulat decât bărbații”.

Jurnalul mai spune că femeile sunt foarte concentrate și lucrează foarte repede. Dar, uneori, șeful liniei de producție strigă la ele și le spune să lucreze mai repede. Femeile nu scot niciun cuvânt și continuă să lucreze.

„Copiilor le plac jucăriile Disney, dar am vrea ca părinții să înțeleagă că, în spatele acestor jucării nu se află niciun fel de bucurie de Crăciun. Acestea sunt făcute de forță de muncă ieftină, femei care lucrează ilegal de mult și sunt plătite cu câțiva cenți pe oră”.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here