(VIDEO) Și Năstase vorbește despre planul lui Plahotniuc și Dodon privind federalizarea

Autor: , in Politic / Populare / 6 decembrie, 2018, 09:55

Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, trage un semnal de alarmă în legătură cu un plan pregătit liderul PD Vladimir Plahotniuc și președintele Igor Dodon, privind federalizarea Republicii Moldova.

Într-o postare pe Facebook, Năstase acuză că o „înțelegere obscură dintre Dodon și Plahotniuc”, care ar duce la „transnistrizarea Moldovei” prin intermediul unui „plan Kozak 2”.

„În pofida opiniilor a peste 70 % din populația Moldovei, Dodon, având acceptul mafiotic al lui Plahotniuc, a decis că așa numitul „statut special” (în realitate federalizarea) este soluția pentru reglementarea conflictului transnistrean, ignorând chiar și vecinătatea noastră specială cu Ucraina și mai ales cu România, stat membru UE și NATO. „Statutul special”, adică federalizarea, ar însemna sfârșitul Republicii Moldova ca stat pro-european și un cuțit în spate înfipt prietenilor noștri ucraineni”, a menționat Andrei Năstase.

El a oferit mai multe detalii despre acest plan.

„Cu un Parlament bicameral, așa cum își dorește Dodon și stăpânii săi, de aici și din afară, în care o cincime poate bloca deciziile celorlalte patru cincimi, în detrimentul întregii populații, însăși supraviețuirea economică și socială a Moldovei este grav pusă în pericol. Garanția acestei construcții monstruoase, în opinia oportunistului președinte, ar fi trupele altui stat, aflate pe teritoriul nostru. Adică, de dragul intereselor străine, Dodon este gata să renunțe și la neutralitatea țării, pe care o trâmbițează cu fățărnicie”, a mai acuzat Năstase.

Dezvăluirile lui Dungaciu

Analistul român Dan Dungaciu a vorbit luni, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV, despre un proiect de federalizare pregătit de Kremlin și președintele Igor Dodon, care în prezent ar fi prezentat în cancelariile occidentale de către consilierii șefului statului, Aureliu Ciocoi și Vasile Șova. Potrvit lui Dungaciu, documentul ar fi ajuns inclusiv în Departamentul de Stat al SUA.

„Este un proiect de trei pagini care prevede federalizarea, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Acest document este și mai perfid (decât cel din 2003, n.r.), Transnistria își va păstra Constituția, Parlamentul ei, limba rusă, inclusiv trupele ruse de pe teritoriu. Astfel Republica Moldova va ajunge sub controlul total al Federației Ruse”, a dezvăluit Dungaciu.

În opinia sa, acest document este o „trădare de țară”, iar Plahotniuc știe bine de el și îi permite lui Dodon să-l prezinte în Occident.

„El (Plahotniuc, n.r.) acum așteaptă să vadă care va fi opinia Occidentului asupra acestui document”, a mai spus analistul.

Dungaciu a remarcat și jocul dublu, între Est și Vest, pe care Plahotniuc continuă să îl facă, cu acceptul tacit al României.

„Plahotniuc ți-a finanțat toată recepția de 1 decembrie, de la Chișinău. Pe de o parte își finanțează recepția, iar de cealaltă îi spune lui Dodon: ‘trimite documentul de federalizare’”, a mai declarat Dan Dungaciu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X