Un locuitor al capitalei a fost recunoscut culpabil de coruperea alegătorilor, infracţiune prevăzută de art. 1811 Cod penal şi condamnat la o amendă penală de 400 unităţi convenţionale şi confiscarea bunurilor utilizate la comiterea infracţiunii.

Conform unui comunicat emis de Procuratura Generală,la 20 mai 2015, inculpatul a procurat, pe un termen de un an, domeniul www.alegerimoldova.com, indicând date de contact neveridice, creând o platformă web, prin intermediul căreia determina alegătorii înregistraţi pe site să voteze un anumit candidat la alegerile locale din acel an. Acesta îi asigura pe utilizatorii site-ului cu privire la deplina anonimitate şi securitate a acţiunilor ilicite pe care urmau să le comită.

Cu 2 zile înainte de data alegerilor locale, administratorul platformei urma să le transmită alegătorilor prin e-mail o scrisoare cu datele candidatului pentru care urmau să voteze. Ulterior, alegătorul trebuia să fotografieze buletinul de vot îndeplinit conform instrucţiunilor şi să-l transmită inculpatului, care le promitea câte 50 de lei pentru fiecare buletin de vot încărcat.

De asemenea, inculpatul îi determina pe reprezentanţii partidelor politice şi candidaţii la alegerile locale să procure voturile alegătorilor în avans, în vederea obţinerii unui comision de 20%. Astfel, el a indicat că un procent la alegerile locale din Chişinău costă aproximativ 20.000 de dolari SUA, în cazul prezenţei la vot a 60% dintre alegători, iar un procent la alegerile locale din Bălţi – aproximativ 2500 dolari SUA.

Inculpatul, în vârstă de 29 de ani, nu este angajat în câmpul muncii, iar fiind audiat de procurori nu şi-a recunoscut vina.

Sentinţa este cu drept de atac.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •