Partidul Democrat din Moldova (PDM) anunță că a constat apariţia, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce priveşte încălcarea de către unele partide şi organizaţii civice a dispoziţiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral şi Codului audiovizualului. Mai exact, reprezentanții PDM vorbesc despre unele derapaje comise de PSRM, PAS și Platforma DA.

Cei din PDM declară că „ilegalităţile” constatate de ei „pot influenţa în mod negativ procesul electoral, motiv pentru care PDM a decis să sesizeze oficial instituţiile responsabile de organizarea alegerilor”.

„Dorim să informăm opinia publică în legătură cu modul incorect prin care unele partide încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor şi să discrediteze desfăşurarea lor. Avem toate motivele să credem că partidele care comit aceste ilegalităţi o fac deoarece, după cele patru sondaje de opinie date recent publicităţii, au înţeles că susţinerea lor este tot mai redusă în rândul cetăţenilor şi încearcă să prevină un eşec în alegeri prin astfel de fraude, încă din perioada pre-electorală”, se arată într-un comunicat remis de PDM.

Astfel, democrații precizează că, în cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaţilor începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor şi se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Cu toate acestea, PSRM a început cu mult timp înainte acest proces. De asemenea, şeful statului se implică direct în promovarea politică a PSRM.

PDM denunță și acțiunile blocului ACUM. „Agitaţia electorală este făcută de către reprezentanţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate, precum şi de cei ai Platformei Demnitate şi Adevăr, dar în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal. În acest sens, se consemnează următoarele acţiuni de agitaţie electorală, desfăşurate înainte de termen, de reprezentanţii celor două partide politice în favoarea aşa-zisului bloc electoral „ACUM”: distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md, etc. În context, cerem să se atragă atenţie şi la aspectele de finanţare a acestor acţiuni de agitaţie electorală. Nu este clar cine achită toate aceste cheltuieli de campanie, pentru că nici PAS şi nici Platforma DA nu pot achita materiale şi cheltuieli pentru acţiuni de promovare a aşa-zisului bloc ACUM. Cu toate acestea, acţiunile lor publice sunt de promovare a blocului electoral şi nu a partidelor legal constituite”, se arată în comunicatul PDM.

Cei din formațiunea condusă de Vladimir Plahotniuc mai spun că, „un şir de asociaţii obşteşti se implică tot mai activ şi deschis în campanii ilegale de promovare politică a unor potenţiali concurenţi electorali, iar cel mai grav este că acestea sunt finanţate din surse externe, ceea ce este categoric interzis de lege”.

De asemenea, democrații spun că „PAS şi PPDA continuă să calce în picioare legislaţia prin efectuarea de deplasări în străinătate finanţate din surse externe, după modelul ilegalităţilor grave din scandalosul caz Open Dialog, aflat în anchetă naţională şi internaţională, cu implicarea celor două partide menţionate”.

Nu în ultimul rând, PDM se critică și presa. În opinia formațiunii politice, mai mulţi radiodifuzori distribuie ştiri neadevărate, obţinute inclusiv prin utilizarea unor false identităţi în dialogul cu persoanele intervievate.

În context, PDM face apel la toate partidele politice „să revină pe calea legalităţii şi să înceteze să facă acţiuni prin care să compromită procesul electoral”.

Mai mult, democrații spun că au creat un grup de lucru format din jurişti şi experţi în materie electorală, care va monitoriza modul în care se desfăşoară procesul pre-electoral şi electoral, va analiza fiecare încălcare a legii şi o va prezenta instituţiilor abilitate, dar şi partenerilor externi interesaţi de alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •