„Hoțul simte că-i arde căciula. Frica animalică a PD-ului de a pierde puterea în urma alegerilor parlamentare și instrumentele polițienești, anticetățenești și ridicole utilizate împotriva opoziției scot în vileag natura totalitară a acestui regim”. Astfel a comentat lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, presupusele derapaje electorale identificate de PDM.

Potrivit liderei PAS, din comunicatul lor de presă, reiese că singura crimă în acest stat este să le fii concurent electoral. Mai mult, aceasta spune că, prin acest comunicat, instituțiilor statului li se sugerează de facto să acționeze în sensul luării unor măsuri punitive împotriva oponenților politici ai PD-ului.

„Învinuirea opoziției proeuropene precum că, prin ”distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web acum.md”, ar realiza ”acţiuni de agitaţie electorală, desfăşurate înainte de termen”, denotă un nihilism juridic obraznic din partea Partidului Democrat. Conceptul de ”agitație electorală” este definit explicit în cadrul legislației electorale (art.1 din Codul electoral) și nicio acțiune menționată în acest comunicat, întreprinsă de membrii și simpatizanții celor 2 partide, nu se circumscrie nici pe departe noțiunii de „agitație electorală”. Nici legislația națională, nici barem cea internațională nu interzice promovarea propriei imagini în afara campaniei electorale. Într-o democrație e firesc să ai site-uri proprii și să tipărești materiale de informare a populației. Însă PD vrea să devină partid unic și să utilizeze toate instituțiile statului pentru a bloca orice tip de comunicare”, susține Maia Sandu.

Citește și: Presupuse derapaje electorale: PDM denunță la CEC acțiunile PSRM, PAS și Platformei DA

„Încercarea PD-ului de a echivala agitația electorală cu o simplă informare a populației urmărește împiedicarea de facto a opoziției de a comunica cu cetățenii acestei țări. În condițiile în care PD-ul deține monopolul asupra televiziunilor și mass-mediei din Republica Moldova, acestea zilnic manipulând opinia publică prin minciuni de sorginte propagandistică, încercarea de a interzice tipărirea și distribuirea unor materiale de informare reprezintă anihilarea luptei politice ca atare. Sau în Republica Moldova să vorbești cu cetățenii devine deja interdicție? Dacă ar putea, Plahotniuc ne-ar interzice în genere să deschidem gura”, mai spune lidera PAS.

Referitor la deplasările peste hotare ale liderilor partidelor care au anunțat despre crearea viitorului bloc ACUM, Sandu precizează că toate acestea sunt perfect legale și transparente. „Cu această ocazie, informăm opinia publică că săptămâna viitoare liderii PAS și Platformei DA se vor afla la Strasbourg, la ultima ședință plenară a Parlamentului European și vor informa europarlamentarii despre derapajele pe care continuă să le comită regimul dictatorial de la Chișinău”, susține lidera PAS.

Sandu atrage atenția că, din cele 5 exemple oferite de PD, doar unul singur se referă la PSRM și niciunul la PD, „nemaivorbind de alte partide, inclusiv conduse de pușcăriabili”. „Asta în contextul în care, atât PSRM, cât și PD merg prin sate cu saci de cartofi, mituind alegătorii și oferind pomeni electorale, lucru expres interzis în lege. Plahotniuc, hoțul principal din Republica Moldova, este atât de speriat, încât se face de râs”,, se mai arată în comentariul oferit de lidera PAS, Maia Sandu.

PD a anunțat că a constat apariţia, în ajunul campaniei electorale, a mai multor derapaje în ceea ce priveşte încălcarea de către unele partide şi organizaţii civice a dispoziţiilor Legii privind partidele politice, ale Codului electoral şi Codului audiovizualului. Mai exact, reprezentanții PDM vorbesc despre unele derapaje comise de PSRM, PAS și Platforma DA.

Cei din PDM declară că „ilegalităţile” constatate de ei „pot influenţa în mod negativ procesul electoral, motiv pentru care PDM a decis să sesizeze oficial instituţiile responsabile de organizarea alegerilor”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •