La aproape 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice cetățenii Republicii Moldova rămân nostalgici după blocul comunist, politicianul lor favorit este Vladimir Putin și au încredere în televiziunile rusești.

Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, președintele rus Vladimir Putin este lider detașat în printre politicienii străini care se bucură de cea mai mare încredere. Peste 54% din participanții la sondaj susțin că au încredere în liderul de la Kremlin, față de doar 27%, câți o apreciază pe cancelarul german Angela Merkel, ocupanta locului într-un astfel de clasament.

Klaus Iohannis depășește ușor 20%, în timp ce cel mai prost stă liderul ucrainean Petro Poroșenko, în care au încredere mai puțin de 10% din moldoveni.

Putin este preferat de cetățeni din toate categoriile de vârstă, dar mai mult de cetățenii trecuți de 45 de ani. 48% din moldoveni/români îl apreciază pe liderul de la Kremlin, în timp ce în rândurile rușilor și ucrainenilor se bucură de încrederea a peste 80% din cetățeni.

Aproape 60% din participanții la sondaj regretă destrămarea Uniunii Sovietice, în timp ce doar 16% văd cu ochi buni căderea colosului comunist.

Cei mai nostalgici după comunismul sovietic sunt cetățenii trecuți de 60 de ani (73%), dar și aproape 40% dintre tinerii de până la 29 de ani, care nici măcar nu au prins URSS, regretă și ei dispariția Uniunii.

Iar peste 40% din moldoveni ar dori refacerea URSS. Tinerii până în 29 de ani în proporție de 16%, iar cetățenii trecuți de 60 de ani – 56%.

Peste 50% din moldoveni privesc cu ochi răi separarea bisericii ortodoxe ucrainene de cea rusă.

Iar o pondere similară nu-și doresc independența biserici moldovenești față de cea de la Moscova.

Această fidelitate față de Rusia, chiar și în rândurile cetățenilor mai tineri, poate fi explicată prin influența extrem de ridicată pe care a avut-o presa din această țară, în Republica Moldova, după independență.

Și astăzi presta rusă se bucură de o mai mare încredere decât cea din Uniunea Europeană sau România. Iar tinerii au încredere în mass-media rusească în proporție de aproape 40%.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-23 noiembrie, pe un eșantion de 1115 persoane și are o marjă de eroare de 3%. Respondenții au putut nominaliza mai multe partide.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •