Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României precizează că țara vecină nu a considerat că sunt întrunite toate condițiile pentru a adopta un raport critic la adresa Republicii Moldova și menționează că și alte țări au exprimat reticență în acest sens.

„Chiar dacă există acord la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene asupra relaţiilor cu Republica Moldova, în identificarea celor mai eficiente modalităţi de acţiune pot apărea unele nuanţe de abordare în cadrul formatelor de lucru. De altfel, dezbateri de acest gen au loc permanent la nivelul Uniunii Europene şi pe toate temele de politică externă. În consecinţă, România a considerat că nu sunt întrunite toate condiţiile pentru adoptare de concluzii CAE la acest moment. Menţionăm că, pe lângă ţara noastră, şi alte state membre ale Uniunii Europene au exprimat reticenţă cu privire la oportunitatea concluziilor CAE. Reamintim că în tot acest proces este importantă comunicarea extinsă a beneficiilor pentru cetăţeni a procesului de reforme asociat AA/DCFTA”, se arată într-un comunicat emis sâmbătă de MAE, citat de Mediafax.

Citiți și: (SURSE) România a blocat un document UE la adresa Moldovei; Prevedea critici dure

„România va continua să susţină parcursul european al Republicii Moldova şi să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relaţia cu Uniunea Europeană. În acelaşi timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relaţiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză şi proiecte de asistenţă în procesul de consolidare a asocierii politice şi integrării economice dintre UE şi Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA)”, mai menționează reprezentanții MAE.

Citiți și: Constantin Codreanu cere demisia ministrului român de externe, după ce România a blocat documentul UE la adresa Moldovei

Totodată, Ministerul român de Externe consideră că este foarte important ca Uniunea Europeană să promoveze în vecinătatea sa o politică echilibrată, coerentă şi pragmatică. „România susţine desfăşurarea unui dialog constant şi substanţial între oficialii UE şi autorităţile Republicii Moldova, context în care sunt comunicate în mod direct poziţiile, aşteptările şi sprijinul UE pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului şi în raport cu procesul de reforme. În acest sens, recent a avut loc la Bruxelles reuniunea Comitetului de Asociere UE – Republica Moldova, unde Uniunea Europeană a ridicat o serie de probleme şi a exprimat aşteptări, fiind discutate diverse soluţii pentru problemele de interes comun”, se mai arată în comunicat.

Citiți și: Eurodeputat român, despre felul în care țara sa a blocat documentul UE la adresa Moldovei: Sper că Iohannis va lămuri problema

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •