„Guvernul de la București, flancat de prietenii fideli ai Rusiei de la Budapesta, refuză în mod ostentativ să recunoască derapajele anti-democratice de la Chișinău, plasându-se de partea oligarhului uzurpator în detrimentul cetățenilor – o încununare tristă a anului centenar”, spun președinte PAS, Maia Sandu, și președintele Platformei DA, Andrei Năstase, cu privire la blocarea raportului UE pe Moldova.

Conform celor doi lideri, devine deja legitate faptul că, ori de câte ori are nevoie de acoperire politică internațională pentru fărădelegile și hoțiile din Republica Moldova, „oligarhul Plahotniuc poate conta pe sprijinul necondiționat al lui Liviu Dragnea și Victor Orban”.

Citește și: (SURSE) România a blocat un document UE la adresa Moldovei; Prevedea critici dure

„După girul oferit de PSD-ALDE cartelului politic PD-PSRM în urma schimbării sistemului electoral în avantajul partidei pro-ruse din Moldova, după suportul moral oferit de Dragnea lui Plahotniuc odată cu invalidarea alegerilor din Chișinău câștigate de forțele pro-europene și pro-românești, iată că guvernul de la București a decis să blocheze un raport critic la adresa regimului lui Plahotniuc, care urma să fie adoptat de către miniștrii de Externe ai Uniunii Europene. Raportul denunța încălcarea practicilor democratice de către autoritățile de la Chișinău”, se arată în declarația comună a liderilor PAS și Platformei DA.

Citește și: De ce România a blocat adoptarea concluziilor critice ale CAE la adresa Republicii Moldova

Referitor la faptul că, proiectul documentului spune că „angajamentul față de principiile democratice, statul de drept și respectarea drepturilor omului se află la baza” Acordului de Asociere UE-RM, iar evenimentele din Republica Moldova din acest an, „inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului”, au „provocat îngrijorări semnificative” cu privire la respectarea acestui angajament de către partea moldovenească, iar miniștrii de externe ai UE se așteaptă ca alegerile parlamentare anunțate pentru februarie 2019 „să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător”, Sandu și Năstase întreabă care dintre aceste prevederi, în opinia domnului Meleșcanu, nu ar întruni condițiile pentru adoptarea unui raport, așa cum au convenit, în interesul cetățenilor Republicii Moldova, toate celelalte țări europene.

„Ne întrebăm cum sprijinirea unei guvernări care se comportă tot mai mult ca regimul de la Kremlin servește intereselor României? Se pare că interesele clientelare dintre Dragnea și Plahotniuc au întâietate”, comentează cei doi lideri de partide.

În context, Sandu și Năstase fac apel către toate forțele politice din România să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor prin susținerea autentică a valorilor și standardelor europene în Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here