În fiecare marți, Plahotniuc iese în fața unui pupitru și ține monologuri. Bine, monologuri e mult spus. Pentru că micului dictator în devenire i-ar fi destul de greu să vorbească, mai mult de un minut, în fața unor camere de luat vederi. Chiar dacă acele camere sunt în marea lor majoritate din trustul său. Deci, ca să fiu mai corect, în fiecare marți Plahotniuc iese în fața unui monitor și susține teste de lectură. Cu multe rateuri, bâlbe, dar totuși un mic progres de când a început această practică se poate remarca.

Și marți de marți coordonatorul citește la gogoașe care apoi țin toată ziua de „breaking news” în vreo 80-90% din ceea ce se mai numește presă în Republica Moldova. Cele mai multe sunt de-a dreptul penibile și rupte de realități, iar Plahotniuc s-ar putea nici măcar să nu-și prea dea seama despre ce i se dă să lectureze. Așa că, în primul rând pentru el, merită să ne oprim la unele dintre cele mai mari mituri debitate anul ăsta marțea de pe pupitrul de la PD.

1. Noi guvernăm din 2016

Poate cea mai mare gogoașă a lui Plahotniuc, citită în 2018, se referă la „guvernarea din 2016”. Plahotniuc periodic citește de pe monitorul din fața sa că „Partidul Democrat se află la guvernare din 2016” și că, vezi Doamne!, de atunci fericește poporul. La unul dintre testele sale de lectură, căruia el îi zice briefing, a repetat acest mit chiar de mai bine de 10 ori.

O gogoașă de proporții, desigur, pentru că PD-ul cu Plahotniuc se află la guvernare din 2009, de atunci când controlează Procuratura Generală, CNA, Ministerul Economiei, Transporturilor (cu unele pauze) și aproape tot ce conta în Moldova. E adevărat, din 2016 controlează absolut totul, dar micul dictator se află la butoane cel puțin din 2009. Pentru și pe vremea guvernării comuniste trăgea suficiente sfori din întuneric, influența sa fiind uriașă, în special după 2007.

2. Noi suntem pro-occidentali și luptăm cu propaganda rusă

Un alt mit pe care Plahotniuc l-a citit de mai multe ori de pe monitorul său și cu care a încercat să se laude în Europa și SUA e legat de lupta sa cu „tancurile rusești” și propaganda din Est. Este adevărat că în Parlament s-a trecut o așa-zisă lege „antipropagandă”, dar totul s-a dovedit până la urmă a fi un mare bluf.

Pentru că dacă CCA și-ar face treaba conform atribuțiilor pe care le are, această propagandă nu ar mai exista. Iar aici voi aminti precedentul „Rossia 24”, program de știri rusesc interzis în 2014 pentru o perioadă de 6 luni, pentru, atenție!, că „ face propagandă, manipulează opinia publică şi încalcă principiul pluralismului de opinii”. Iar ce se regăsește în ghilimele e un citat din Pocaznoi, fost șef la CCA.

Deci dacă se dorea cu adevărat, fără nicio problemă erau lăsate fără licențe și alte canale, fără a fi nevoie de tot felul de legi noi. Dar nu! S-a ambalat ceva frumos pentru a li se prezenta americanilor, iar în realitate Plahotniuc continuă și astăzi să transmită Pervîi Kanal din Rusia și alte programe rusești prin intermediul celorlalte canale ale sale. Mai mult, canalele lui Dodon transmit chiar și știri propagandistice rusești, preluate de acolo și prezentate ca produs propriu.

Despre „pro-europenism” ar fi extrem de multe de spus. Mă opresc însă doar la a mă referi la ultima rezoluție a instituțiilor europene cu referire la Republica Moldova. De departe, cea mai dură și critică din istorie.

Iar cel mai grăitor argument că Plahotniuc este un anti-european feroce poate fi văzut în statisticile care spun că în ultimii 9 ani Moldova a fost părăsită de sute de mii de cetățeni, în special tineri, oameni bine pregătiți, care ar fi putut schimba statul ăsta la față dacă ar fi văzut vreo perspectivă aici.

3. Am reparat 1600 de km de drumuri

Un alt mit, ambalat frumos și lecturat cu periodicitate marțea se referă la „miile de km” de „Drumuri bune pentru Moldova”. Este adevărat că s-a pus niște asfalt îndoielnic în unele localități din Moldova. Doar că cei 1600 de km de drumuri cu care se laudă Plahotniuc, pe lângă faptul că au o lățime cuprinsă între 1,5 metri și 2,5 metri și o grosime a asfaltului ce nu depășește 3-4 cm, au mai fost și proiectate extrem de prost, fără drenaj și studii de fezabilitate. Sunt deja mai multe exemple cu fisuri serioase apărute în asfalt și abia de am intrat în iarnă.

Dar cel mai important lucru pe care uită să-l citească Plahotniuc, sau mai bine zis uită să i-l scrie consilierii săi, este că aceste drumuri au costat 1,6 miliarde de lei. Toți banii din bugetul de stat, mai exact din fondul rutier, plătit de fiecare șofer din Republica Moldova prin intermediul taxelor de drum. Taxe care au crescut semnificativ în ultimii ani.

Și acești bani au putut fi redirecționați în sate în 2018 deoarece anul acesta nu s-au alocat fonduri pentru absolut niciun proiect național. Singurele drumuri naționale la care se lucrează astăzi sunt finanțate din împrumuturi externe, în special de la BERD. Și la alea cu întârzieri uriașe deja.

Mai mult, în 2018, în Chișinău nu a fost reabilitat nici măcar un km de drum din bugetul local. Iar acest fond rutier este format în proporție de peste 70% din taxele șoferilor din capitală, suburbii și alte localități din jurul Chișinăului.

4. A crescut economia

O gogoașă des auzită, nu doar de la Plahotniuc, dar și de la aghiotanții săi, se referă la o presupusă „creștere economică”. Și această „colosală” creștere este de 4-5% în ultimii 3 ani.

Ei bine, un prim lucru pe care trebuie să-l spunem e că Moldova e de departe cel mai sărac stat din Europa, iar cu un ritm de „creștere economică” de 4-5% nu vom ajunge nu că la nivelul unui stat decent, gen Slovacia sau Croația, ci măcar la nivelul României, nici în 500 de ani. Pentru că o creștere economică de 4-5% este una normală pentru țări din centrul Europei, precum România, Bulgaria sau Ungaria.

Doar că un moldovean este mai sărac de 4 ori decât un bulgar, de 5 ori decât un român și de 6 ori decât un maghiar. Iar o creștere economică de 4% în România înseamnă 10 miliarde de dolari în plus la PIB, iar în Moldova vreo 300 de milioane.

Și plus la astea, „creșterea economică” citită de Plahotniuc vine după o descreștere din 2015. Iar dacă ținem acest ritm de 4-5%, în cel mai bun caz nu vom deveni mai săraci și, după cum spuneam mai sus, nu avem nicio șansă să ajungem din urmă vreo țară din Vest.

5. Nu mai suntem cei mai săraci din Europa

În ultimele luni, atât Plahotniuc cât și Filip s-au lăudat peste tot pe unde au apucat că Moldova nu ar mai fi cel mai sărac stat din Europa. Cică am fi depășit Ucraina potrivit unui raport provizoriu al FMI, prezentat pe un site dubios de la Kiev.

Până la raportul pentru 2018, FMI, Banca Mondială și Națiunile Unite, cele trei instituții care oferă date despre Produsul Intern Brut al statelor lumii, plasează Ucraina peste Republica Moldova potrivit cifrelor valabile pentru 2017. Este vorba de aproximativ 300 de dolari per capita în plus pentru Ucraina, iar asta în condițiile în care țara vecină a pierdut de sub control în ultimii ani principalele zone care furnizau bunăstare economică. Mă refer în special de Donbas, acolo de unde se extrăgea cărbune care asigura cu resurse energetice întreaga țară și furniza minereu de fier pentru export, precum și Crimeea, care aducea miliarde anual din agricultură și turism.

Ei bine, Ucraina avea înainte de a pierde controlul asupra acestor regiuni un PIB de aproape două ori mai mare decât în prezent, adică aproape 200 de miliarde de dolari în 2014. Să te lauzi că te apropii de PIB-ul unei țări lipsite de principalul „plămân” economic și măcinate de război e de o ipocrizie (sau poate chiar prostie) rară. Iar plus la toate, chiar cu un salariu și PIB apropiat de al Moldovei, forța de cumpărare a unui ucrainean este net superioară unui moldovean, știind bine că prețurile acolo sunt și cu 50% mai mici decât aici.

Iar restul țărilor europene, iar aici vorbind despre cele mai sărace, Bosnia, Belarus sau Macedonia, au PIB-uri de peste 2,5 ori mai mari decât Moldova.

Așadar, Plahotniuc dacă tot s-a învățat a citi anul ăsta cu un tempo destul de bun, poate se apucă în 2019 și de studiat ceva statistici, date economice regionale, pentru a înțelege și el cât de ridicol e atunci când citește tot ce i se pune în față.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here