Un fost diplomat canadian a fost reținut de autorităție chineze, iar angajatorul său din prezent, International Crisis Group, a declarat că duce negocieri pentru eliberarea rapidă și în siguranță a acestuia, transmite The Guardian.

Michael Kovrig a fost arestat după ce, pe 1 decembrie, poliția din Canada a arestat-o pe Meng Wanzhou, care este directorul financiar al companiei Huawei, la cererea autorităților americane.

Mișcarea a produs o reacție furioasă a Beijingului.

„Știm despre situația cetățeanului canadian reținut în China”, a spus prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

Nu este clar dacă arestarea canadianului are o legătură directă cu cea a directorului financiar al Huawei.

Ministrul pe securitate publică, Ralph Goodale, a spus că nu se știe dacă cele două incidente sunt legate unul cu altul.

Vestea despre arestarea lui Kovrig, marți, a venit la câteva ore înainte ca Meng să fie audiată la o curte din Vancouver, în cea de-a treia zi a arestului său.

International Crisis Group a transmis că nu a primit nicio informație cu privire la fostul diplomat, de când acesta a fost reținut, și că își face griji pentru sănătatea și siguranța bărbatului.

Ministerul de externe al Chinezi a spus miercuri că acesta îndeplinea anumite sarcini pentru International Crisis Group prin care ar fi încălcat legea chineză cu privire la organizațiile non-guvernamentale străine, pentru că, din câte știu ei, ICG nu era înregistrată în China.

Kovrig, care vorbește fluent chineza mandarină, a lucrat în funcția de expert pentru International Crisis Group din februarie 2017.

Între 2003 și 2016, acesta a fost diplomat în cadrul misiunilor din Beijing și Hong Kong.

Anterior, China a mai apelat la asemenea tactici față de canadieni.

În 2014, când un cetățean chinez a fost arestat în Canada din motivul că ar fi furat secrete militare, China a arestat un cuplu canadian care deținea o cafenea lângă granița cu Coreea de Nord.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here