Sursă foto: Başka Haber

Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, susține că Republica Moldova ar trebui să aibă autospeciale de dispersare a protestatarilor, cum sunt TOMA, dăruite de Erdogan, dar acestea să fie aplicate legal.

„Acest mijloc special, care este folosit la menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii publice, este în competența Departamentului de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne. Un lucru pot să vă spun: că toate țările lumii, uitați-vă ultimele exemple din Franța, România, Germania au astfel de mijloace speciale în dotare și acestea se aplică conform prevederilor legale atunci când se încalcă legea, când sunt violențe ș.a.m.d. De ce Republica Moldova nu ar trebui să aibă în egală măsură, așa cum are mijloace de transport de patrulare a străzilor, cai de patrulare, alte mijloace speciale pe care le au pentru a preveni sau a curma diferite infracțiuni și violențe, de ce nu ar trebui să aibă și aceste mijloace de transport? Eu nu văd nicio problemă”, a declarat Cavcaliuc în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Șeful adjunct al IGP a menționat că poliția va fi mereu alături de protestari și-i va informa corect, iar ei să manifesteze pașnic.

„Întrebarea este că să fie aplicate legal, proporțional riscului care este și amenințărilor. Să dea Domnul să fie liniște în țară, să dea Domnul ca și acei politicieni care provoacă să fie destul de maturi și responsabili de consecințele care pot urma”, a adăugat Gheorghe Cavcaliuc.

Anterior, autoritățile evitau să spună unde sunt cele două autospeciale TOMA. Inițial, președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că astfel de autospeciale nu au ajuns la Chișinău, dând vina pe o „greșeală de traducere”. Ulterior, premierul Pavel Filip a recunoscut existența acestui cadou din partea liderului de la Ankara, dar nu a oferit mai multe detalii.

Citiți și: În sfârșit cineva recunoaște: Jizdan oferă detalii despre mașinile TOMA oferite în dar de Erdogan

Autospecialele „Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı” („instrument de intervenție în timpul incidentelor sociale”) au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piața Taksim din Istanbul, desfășurate în 2013. Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestațiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane.

Ele sunt dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 mii de litri. De asemenea, dispun de un rezervor de 60 de litri de gaze lacrimogene.

Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here