foto simbol

Deși premierul Pavel Filip a declarat în repetate rânduri că tarifele la roaming între Republica Moldova și România din cauza operatorilor de peste Prut, Bucureștiul îl contrazice, spunând că, de fapt, problema e la Chișinău.

Potrivit șefului ANCOM, fostul premier român Sorin Grindeanu, problema eliminării tarifelor de roaming între România și Republica Moldova nu este la București.

„În privința datelor s-a ajuns la un acord între operatorii ambelor țări. Singura problemă este pe voce pentru că tarifele de terminare în Moldova sunt de vreo 20 de ori mai mari decât în România.”, a declarat joi Sorin Grindeanu, citat de Hotnews.

Acesta a adăugat că operatorii din România au spus că nu ar fi probleme nici pe voce cu eliminarea tarifelor de roaming, dacă vor fi tarife de terminare similare între cele două țări.

Tariful de terminare (sau interconectare) reprezintă tariful pe care îl plătește un operator pentru terminarea apelurilor abonaților săi în rețeaua altor operatori. Tariful de terminare este parte din prețul final pe care-l plătește orice utilizator de comunicații electronice.

Filip a mințit?

Luna trecută a avut loc la București o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, în cadrul căreia s-a discutat și acest subiect. Atunci premierul Pavel Filip spunea că problema ar fi la București.

„Republica Moldova este gata cu toate procedurile necesare și vom merge înainte să semnăm acest acord de eliminare a tarifelor de roaming și aici vreau să-i mulțumesc d-nei prim-ministru pentru deschiderea și inițiativa care-i aparține”, a declarat, în data de 22 noiembrie, premierul Pavel Filip, după ședința comună cu Dăncilă.

Ulterior, în cadrul unui talk-show, premierul a făcut și alte precizări.

„Sperăm să ajungem la eliminarea tarifelor de roaming cât mai repede. Îmi vine greu să zic când. Noi am fost gată să semnăm și acum. Rămâne ca colegii din România să convingă operatorii de pe piață”, a declara la 29 noiembrie Pavel Filip.

Jurnalist de la București: Problema e la Moldtelecom

Jurnalistul Pro TV România, Vitalie Cojocari, susține la mijloc ar sta anumite probleme invocate de operatorul local Moltdelecom.

Cojocari anunța la 21 noiembrie, cu o zi înainte de ședința comună de Guvern că „operatorii români sunt gata să renunțe la tarifele de roaming chiar de pe 1 Decembrie. Se opun însă operatorii de peste Prut”.

„Sunt oligarhi din Chișinău, care câștigă mulți bani dintr-o taxa pe care Moldtelecom o plătește unei terțe părți din Elveția prin care trec toate apelurile străine spre Moldova. În România, de exemplu, nu se întâmplă așa. Totul este bine reglementat”, a menționat Vitalie Cojocari pe Facebook.

Cel mai probabil Cojocari face referire la compania intermediară Switchover AG din Elveţia, care deţine firma Switchover SRL din Moldova. Presa scria în 2015 că în jur de 11 milioane de dolari, care ar trebui să reprezinte profit pentru compania Moldtelecom, rămân în Elveția.

Despre acest caz a scris atunci și fostul premier Ion Sturza.

„Moldtelecom demonstrează cum se utilizează monopolurile de stat şi cum se fură ţara. Cel mai dulce la Moldtelecom a fost traficul internaţional… La import sunetele vin din exterior în exclusivitate prin Moldtelecom, pentru că majoritatea operatorilor din extern doresc un singur punct de intrare. Este vorba despre un business de aproximativ 12 milioane de dolari anual, care a fost perla coroanei. Acesta a fost transmis de vreo doi ani la o companie elveţiană, care face integrarea pe plan internaţional şi care ar fi intermediară cu alte companii, inclusiv France Telecom, Deutsche Telecom etc. În această perioadă tarifele de intrare au crescut de la 10 cenţi pentru un minut, când Moldtelecom le făcea de unul singur, la 25 de cenţi. Deci toţi cetăţenii Republicii Moldova dau bani unei companii „prokladcă” (intermediare). Grosul veniturilor rămân la această companie elveţiană. Aceste cifre sunt verificate şi prezentate de oameni patrioţi”, susținea Ion Sturza în 2015.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here