Colaj: Cotidianul.md; Surse foto: privesc.eu, constcourt.md

Raisa Apolschii a fost numită în funcția de judecătoare a Curții Constituționale (CC) în locul lui Victor Popa, care a declarat, pentru Radio Chișinău, că și-a dat demisia cu aproximativ trei luni înainte de a-i expira mandatul din motive de sănătate.

Popa a fost numit judecător la Înalta Curte la 29 martie 2013, prin Hotărârea Parlamentului Nr. 61, pe un mandat de șase ani, depunând jurământul de învestire la 5 aprilie 2013.

Citiți și: Surpriză de la CSM: Corneliu Gurin a fost numit magistrat la Curtea Constituțională

Recent, și judecătorul Igor Dolea a depus o cerere de demisie, mandatul său urmând să se încheie în februarie 2019. El a fost înlocuit de Corneliu Gurin, fost procuror general.

Citiți și: Deputatul PDM Artur Reșetnicov, numit judecător la Curtea Constituțională

Astăzi, 14 decembrie, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschii au depus jurământul de învestire în funcție, devenind judecători la Curtea Constituțională.

Citiți și: Nașa lui Plahotniuc, numită judecătoare la Curtea Constituțională

Potrivit art. 136 din Constituţie, Curtea Constituţională este alcătuită din şase judecători, pentru un mandat de şase ani. Pentru a deveni judecător al Curţii Constituţionale, candidatul trebuie să posede o pregătire juridică superioară, o înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţământul juridic sau în activitatea ştiinţifică, să fie cetăţean al Republicii Moldova cu domiciliul în ţară, limita de vârstă pentru numirea în funcţie a judecătorului fiind de 70 ani. Numirea se poate face numai cu acordul prealabil, exprimat în scris, al candidatului.

Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare numind câte doi judecători.

Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată retribuită, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here