Ce spune Slusari despre prețurile la nuci, tonele de mere abandonate, patente și acțiunile autorităților
Sistarea patentelor ar accelera migrația, deoarece pentru mulți moldoveni aceasta nu reprezintă decât o sursă pentru supraviețuire, susține fostul președinte al Asociației Republicane a Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari. Totodată, acesta afirmă că autoritățile nu fac nimic pentru a susține agricultorii.
„Sistemul actual de activitate a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzător are nu atât conotație economică, cât socială. Zeci de mii de oameni nu fac business cu patente, ci supraviețuiesc. În condițiile lipsei locurilor de muncă cu salarii decente, mulți conaționali, pur și simplu, nu au alte surse de venit. Sistarea acestui sistem ar însemna accelerarea migrației. Iată de ce comerțul cu amănuntul în baza patentelor și fără aparate de casă trebuie menținut cel puțin pentru următorii 5 ani, în ideea că aceasta va fi o perioadă benefică pentru dezvoltarea economiei și în special a sectorului businessului mic. Evident, cu condiția că se va schimba actuala guvernare, care tocmai i-a adus pe acești oameni la sărăcie lucie”, a declarat Slusari în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md.
Citiți și: Până când a fost prelungit termenul patentei de întreprinzător
Vicepreședintele Platformei DA mai spune că fermierii și țăranii din Republica Moldova suferă de mai mulți din cauza acordurilor de cartel și a lipsei soluțiilor la comercializare a produselor agricole în anii de supraproducție.
„Dar în anul curent indiferența și cinismul guvernanților a atins cota maximă! Dezastrul, lipsa politicilor elementare în domeniu a afectat grav populația rurală. De exemplu, producătorii și colectorii de nuci s-au confruntat anul acesta cu prăbușirea nejustificată și coordonată a prețurilor de achiziții. În satele noastre, un kilogram de miez de nucă este achiziționat cu 35-40 lei per kilogram și asta în condițiile când în țara vecină, Ucraina, prețurile actuale oscilează între 80 și 120 lei pentru un kilogram. Totodată, se cunoaște că prețul de export al unui kilogram de miez de nucă variază între 7 și 10 euro. Explicația unui asemenea decalaj dintre prețurile de achiziție și de vânzare a miezului de nucă este simplă: există un acord de cartel, inițiat de anturajul actualului prim-ministru Pavel Filip. În urma acestuia au fost afectate substanțial veniturile miilor de locuitori din zonele noastre rurale. Pentru majoritatea lor această activitate este principala sursă de existență, care de departe nu poate fi substituită prin pomeni electorale”, a opinat Slusari.
Citiți și: (FOTO) Cu ce preț vinde compania rudelor lui Filip miezul de nuci la Iași: Și de 10 ori mai scump
Cât despre grămezile de mere abandonate, acesta menționează că „doar în Republica Moldova se întâmplă paradoxul când o recoltă bogată conduce la defrișarea livezilor de măr”.
„Sutele de tone de fructe, aruncate în grămezi la marginea livezilor și lăsate să înghețe simbolizează așa-zisa grijă a actualei guvernări față de agricultorii noștri. Toate țările europene trec uneori prin faze de supraproducție, însă autoritățile responsabile identifică soluții pentru a sprijini financiar agricultorii în asemenea condiții”, punctează ex-directorul „UniAgroProtect”.
El mai subliniază că în țara noastră nu sunt „asemenea autorități”, țăranul nostru fiind lăsat de izbeliște și confruntându-se singur cu „voința unui grup restrâns de manageri ai fabricilor de procesare, care procură produsele fermierilor la prețuri mizerabile – de 60-70 de bani per kilogram”, iar promisiunile premierului Pavel Filip despre lansarea programului „Un măr pe zi pentru fiecare școlar” nu au fost altceva decât „un truc politic fals și ipocrit”.
„Nici președintele Dodon, care se află mai mult în Rusia decât acasă, nu a contribuit cu nimic la soluționarea problemelor pomicultorilor. Exportul în Federația Rusă rămâne a fi foarte lent până în luna februarie, iar taxele vamale, introduse nejustificat în 2014, s-ar putea să fie ridicate temporar doar de la 1 ianuarie 2019 și, oricum, este evident că această acțiune va purta un vădit caracter electoral. Drept rezultat, recolta bogată de fructe s-a transformat în falimentul sutelor de fermieri. Evident că această situație fără precedent va genera accelerarea exodului populației din țară”, a adăugat politicianul.
Astfel, Alexandru Slusari propune mai multe soluții pentru redresarea situației din agricultură:
– trebuie asigurată independența și funcționalitatea Consiliului Concurenței, misiunea căruia este să contracareze toate acordurile de cartel, inclusiv și cele în urma cărora agricultorii își pierd veniturile în procesul de comercializare a produselor;
– trebuie puse în aplicare mecanisme eficiente de procurare permanentă a anumitor produse agricole autohtone de către entitățile publice după modelul european (mecanismul de intervenții, procurarea fructelor pentru școli și grădinițe etc.).
– este necesar să fie dezvoltat neîntârziat un program de industrializare la scară mică a zonelor rurale prin stimularea creării mai multor întreprinderi mici și mijlocii de procesare a producției agricole cu accent pe exportul produselor de valoare adăugată sporită.
Comentarii