(GRAFIC) Directorii ANRE au plecat, dar benzina tot nu se ieftinește; Cât de mult au scăzut prețurile în România

Autor: , in Economic / Populare / 15 decembrie, 2018, 07:52

Vineri directorul general al ANRE, Tudor Copaci, alături de ceilalți doi directori, Octavian Lungu și Sergiu Ciobanu, au demisionat. Deciziile celor trei vin pe fondul unei nedumeriri tot mai mari în privința prețurilor carburanților, care rămân neschimbate deja de 4 luni, deși între timp prețul la petrol a scăzut semnificativ.

Potrivit presei de peste Prut, preţurile carburanţilor scad accelerat şi în România, la fel ca şi în restul Europei, din cauza scăderii cotaţiilor la produse petroliere, generate de ieftinirea barilului de petrol.

Economica.net scrie că preţul benzinei vândute în cele mai ieftine staţii Petrom a coborât sub pragul de 5 lei românești pe litru.

Astfel în unele stații PECO, benzina cu cifră octanică 95 a ajuns să coste și 4,95 lei românești (20,5 lei moldovenești).

Preţurile au scăzut cu 60-70 de bani pe litru (2,5-3 lei moldovenești), la benzină, de la începutul lunii noiembrie până acum.

În această perioadă petrolul s-a ieftinit cu peste 30%, de la un maximum de 86 de dolari la mijlocul lunii octombrie, până la aproximativ 60, astăzi.

În România chiar și cu 3 lei, în Moldova stau pe loc

Și dacă în țara vecină benzina s-a ieftinit și cu echivalentul a 3 lei moldovenești doar în ultima lună, atunci lucrurile stau cu totul altfel la Chișinău. Din luna august și până acum, prețul la benzină rămâne unul neschimbat, de 19 lei, stabilit ca plafon de ANRE.

În august, când ANRE stabilise acest preț plafon, petrolul se comercializa cu 72 de dolari pe baril, deci peste 15% mai scump decât astăzi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X