Poate sau nu Dodon să candideze la alegerile din 24 februarie? Ce spune CEC

Autor: , in Politic / 15 decembrie, 2018, 16:39

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că, deocamdată, nu a discutat despre existența sau lipsa unor interdicții pentru candidarea președintelui Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

CEC anunță că se va expune vizavi de subiectul dat doar în ședință publică, prin votul membrilor CEC.

De menționat că președintele Igor Dodon și-a exprimat intenția de a candida în cadrul scrutinului din 24 februarie 2019, pe listele PSRM.

Potrivit alin. (2) art. 13 din Codul Electoral, nu pot fi aleşi în funcții elective: persoanele care nu dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani; persoanele lipsite de dreptul de vot prin hotărârea definitivă a instanței de judecată; militarii cu serviciul în termen; persoanele care sînt condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă; persoanele private de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere prin hotărâre judecătorească definitivă.

Totodată, potrivit alin. (3) art. 13 din Codul Electoral, cetăţenii Republicii Moldova care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituţia Republicii Moldova şi/sau de legile organice, pot candida, însă din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, aceștia îşi suspendă activitatea în funcţia pe care o deţin.

Persoanele care cad sub incidenţa acestor prevederi sunt viceprim-miniştrii, miniştrii şi membrii din oficiu ai Guvernului, conducătorii autorităţilor publice centrale, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, primarii şi viceprimarii și pretorii şi vicepretorii.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților pentru alegerile parlamentare va începe pe 26 decembrie 2018.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X