Andrei Popov: „Partidele unioniste nu vor aduce deputați nici pe listă de partid, nici pe circumscripții”

Autor: , in Politic / Populare / 17 decembrie, 2018, 11:32 Etichete:

Președintele Institutului pentru Iniţiative Strategice (IPIS), ex-ambasadorul în Austria, Andrei Popov, susține că partidele unioniste, dintr-o serie de motive, vor lua un scor mai mic la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Analistul anticipează că formațiunile unioniste nu vor aduce deputați în Parlament nici pe listă de partid, nici pe circumscripții, având în vedere multitudinea de actori care promovează acest curent și ar urma să disperseze voturile: PUN, PL, Mișcarea Antimafie, Convenția Euro-Unionistă.

„Eforturile „ACUM” de a se securiza pe planul atacurilor unioniste au fost destul de reușite, cu riscul pierderii unui potențial mai mare pe centru. Datorită faptului că în rândurile „ACUM” sunt câteva personalități de anvergură, cu viziuni și calități incontestabil unioniste, care securizează oarecum, în pofida atacurilor din partea flangului unionist, cred că vor reuși. Cred că acum putem vorbi despre aceasta: odată ce PLDM și Valeriu Munteanu, unul dintre cei mai abili și articulați liberali, s-au alăturat mișcării „ACUM”, se constituie un al doilea mare pol de atracție pe centru-dreapta, așa cum sunt socialiștii pe stânga”, a declarat jurnalistul Andrei Popov în cadrul unui interviu acordat pentru tribuna.md.

Potrivit fostului democrat, a treia forță o reprezintă PDM, care „are o dominație nebună în resurse administrative și în bani”.

Astfel, Popov afirmă că oamenii cu viziuni pro-europene, anti-sistem, chiar dacă ei sunt unioniști, înțeleg bine că votul util și rațional este pentru „ACUM”.

„Noi ne aducem aminte de alegerile prezidențiale, când liderul PL, Mihai Ghimpu a luat 2% și Ana Guțu sub un procent. Dacă aceste partide ar putea să aibă, cumulativ, 6-7%, dar nu mai mult, cu siguranță, foarte probabil, nimeni dintre ei nu vor reuși să ajungă în Parlament. Nu văd cum ar putea ei să învingă în circumscripțiile uninominale”, menționează diplomatul.

Președintele IPIS mai adaugă că declinul lor a început prin rezultatul slab obținut de cei doi candidați unioniști – Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu – în municipiul Chișinău, unde au adunat sub 9%, iar în restul țării, spune Popov, spiritul unionist e mult mai potolit.

Alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019 și se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt, 51 de deputați urmând să fie aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X