Vreo 10-15 ani în urmă, o doamnă a încercat să mă atenționeze: ”Oazu, tu prea des te autocitezi! Asta vorbește despre vârsta ta!

Lucru la care eu i-am răspuns: ”Nu, dragă. Asta vorbește despre faptul că eu sunt un profet  neapreciat și neremunerat, în timp ce Moldova se zbate în cercul vicios al problemelor ce nu se rezolvă!

Cândva eram mândru de faptul că am început să scriu despre conflictul Transnistrean nu numai prin prisma intereselor Rusiei, dar și în calitate de instrument de realizare a intereselor economice meschine ale celor corupți de la Chișinău și  Kiev, cu complicitatea celor de la Tiraspol.

Au trecut decenii. Au crescut fără părinți copii celor naivi, care au căzut în lupte ”pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova”. Iar profețiile mele s-au adeverit – cu cât a crescut volumul de contrabandă prin Transnistria!

Și cum să nu crească, atunci când Parlamentul Republicii Moldova vota Legea bugetului prin care era legalizat fluxul de contrabandă de sute de milioane de dolari SUA! Așa cum a fost, de exemplu prin 1998, cu scutirea de plata taxelor vamale și accizelor a mărfurilor tranzitate de ”agenţii economici  situaţi pe teritoriul acesteia (RM) care nu au relaţii fiscale cu sistemul ei (al RM) bugetar”.

Și asta în situația în care mii și mii de pedagogi timp de 6-8 luni nu-și  primeau salariile mizerabile! Când pensionarii primeau pensile ”în natură” – ”cu doi kaleoși pe un picior”. Să te miri după aceasta că poporul suveran, turbat de sărăcie, i-a votat cu hurta pe comuniști?

Pe când eu tot îi dădeam zor cu profețiile, băieții șmecheri de pe ambele maluri ale Nistrului au pornit contrabanda cu tutun și alcool. De,  s-au mai împușcat unii pe alții. Dar, cei care au ochit mai bine, au ajuns persoane respectate!

Acum am progresat –  Igor Dodon îl aduce pe Igori Ceaika  și pornește ”afacerea” cu ”mining” a criptomonedei! Și nimeni nu este deranjat de faptul, că pentru producerea criptomonedei este utilizată energia electrică de la Cuciurgan, pentru generarea căreia este ars gazul rusesc.  Care-i problema? Au acceptat moldovenii (în sensul civic) să plătească miliardul furat din sistemul bancar – vor plăti și ”datoria” de vreo 7 miliarde față de  ”GAZPROM”!

Dar și încrederea între maluri s-a consolidat! Dacă e să-i credem pe cei de la RISE, nu numai Igor Dodon s-a plimbat prin lume cu avionul privat, atribuit de jurnaliști lui Vlad Plahotniuc, dar și Victor Gușan, cel de la ”Sheriff”,  nu s-a temut că avionul cu el la bord va  ateriza mișelește pe aeroportul din Chișinău și el va fi deferit justiției moldovenești!

Apropo de aeroportul de la Chișinău! Iată că Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic – cea responsabilă de conflictului Transnistrean, pleacă, prin aeroportul de la Chișinău, la Tbilisi pentru a participa la ceremonia de învestire a Președintelui ales al Georgiei,  Salome Zourabichvili.

Frumos și firesc – altfel nici nu se poate! Doar  facem un front comun, cu Georgia și Ucraina, împotriva politicilor imperiale ale Rusiei!

Și la Tiraspol se fac ”fronturi”. Și Galina Antiufeeva – cea, care a pus-o la punct pe Zinaida Greceanîi în Duma de Stat, cerându-i manifestări concrete de dragoste față de Putin, formează delegația pentru a pleca  în Țhinval, Osetia de Sud, la Adunarea  Interparlamentară ale statelor-participante la ComunitateaPentru democrație și drepturile popoarelor”.

Și va pleca Galina Antiufeeva prin aeroportul Chișinău, chiar dacă noi, cei de la Chișinău, umăr la umăr cu georgienii și ucraineniii, ”luptăm cu tancurile lui Putin!”!

Tot așa cum Vadim Krasnoseliskii a plecat prin aeroportul Chișinău în Suhum, unde, pe 29 septembrie, ”Șefii a două state au semnat Tratatul  de prietenie, colaborare și parteneriat între Republica Abkhazia și Republica Moldovenească Nistreană” – cu vreo zece zile înainte de vizita Ministrului Afacerilor Externe al RM, Andrei Galbur, la Tbilisi, care a zburat prin același aeroport!

Ceva nu e clar, fraților?! Exact ca-n bancul cu Boris Berezovskii, ajuns  în baia rusească: ”Sau scoate-ți crucea din gât,  sau – îmbracă-ți chiloții!” E un lucru, când Nina Shtanski, făcând treaba respectivă și pe noi, și pe suveranitatea noastră,  zbura prin aeroportul de la Chișinău la shopping în Dubai și UE. Or, aici, sau facem front comun cu georgienii, sau le permitem celor de la Tiraspol, la indicația Moscovei, să-i lovească pe georgieni cu cuțitul separatismului în spate!

La 25 noiembrie 2017, la Bender, a fost semnată” Decizia protocolară privind măsurile de organizare a interacțiunii în domeniul telecomunicațiilor”, prin care ”părțile” s-au angajat ”să întrebrindă eforturile necesare pentru interconexiunea directă a rețelelor de telefonie fixă și cea mobilă și a Internetului”.

Și iată că Parlamentul ”nostru” votează, pe 29 noiembrie, Legea  pentru modificarea articolului 97 din Legea comunicațiilor electronice!

Pardon! Da unde-i ”interconectarea directă”, promisă proștilor de pe ambele maluri ale bătrânului Nistru??? Nu-i! Mai mult, prin votul în Parlamentul RM a fost restricționat accesul în stânga Nistrului (cu acceptul lor benevol!) a operatorilor ”Orange” și ”Moldcell”, licențele cărora prevăd dreptul de a funcționa pe întreg teritoriul RM.

Nu cumva, Parlamentul ”nostru”, prin votul ”lor”, a creat un zid de protecție pentru monopolul ”Sheriff”-ului în stânga Nistrului”?  Nu cumva, în conformitate cu formula ”statului comun” din Memorandumul din 8 mai 1997, are loc legalizarea acaparărilor banditești din stânga Nistrului?

În schimb, te scapi în pantaloni de râs, aflând că Parlamentul ”nostru”, înainte de decesul său rușinos, a mai votat și ”Strategia Națională pentru Dezvoltare „Moldova 2030”!

Stau bine aleșii ”noștri” cu simțul umorului. În loc să recunoască, că va fi introdus monopolul și asupra serviciilor funerare pentru cei rămași în Moldova ”lor”, ei au stricat hârtia cu ”patru piloni” și alte brașoave – sunt gata să pariez că nimeni din ei nici n-au citit idiotismele din această ”Strategie Națională”.

Dar și cei de la Tiraspol îi dau zor cu ”Strategiile”! Iată că Vadim Krasnoseliskii, cu soția lui – cetățeancă română, a semnat pe 12 decembrie, Decretul Nr.460 cu privire la aprobarea Strategiei de dezvoltare a Republicii Moldovenești Nistrene pentru anii 2019-2026 – merită să fie citit de cei, care încă n-au fost trântiți cu capul de podul de la Gura Bâcului.

Cu alte cuvinte, stimați cititori,  – ne facem de rușine cu ”statalitatea Republicii Moldova”. Cernozeom – avem. Va fi cumpărat de acei anonimi care-și cumpără azi cetățenia în baza legilor  promovate de Plahotniuc and Co.

Bandiți,  pe ambele maluri ale Nistrului – berechet! Demnitate – mai puțin.

Vin, vin frumoasele sărbători de iarnă! Chiar dacă iarna nu e ca-n versurile lui Vasile Alexandri și-n copilaria mea. La sediul PDM a fost văzut pământeanul meu, Î.P.S. Mitropolitul Vladimir – cel decorat de Putin, laolaltă cu Vadim  Cheibaș.

Dacă e adevărat, s-a discutat, oare, cu Plahotniuc despe bucuria nașterii Domnului, sau despre tarifele pentru mânatul ”bâdlei” la urnele de vot pentru PDM? Haita de șacali politici își lasă de o parte măștile ”democratice” și demonstrează colții în fața turmei electorale….

Pe 22 decembrie va avea loc ”corporativul” PDM – vor veni colindătorii. Tineri, remunerați pe potrivă, și optimiști! Cred că vor veni și la Consiliul Național al PDM, pe 26 decembrie, unde vor fi anunțați candidații PDM. Și iarăși colindătorii vor fi tineri, remunerați pe potrivă și optimiști! Nu ca Tudor Gheorghe cu colindele lui: ”Ce-ati făcut din țară?”

De, colapsul URSS l-am trăit.  Acel colaps nu putea fi evitat – a putrezit sistemul. Dar pentru a evita rușinea colapsului RM se cere o nimica toată – să ne ridicăm fundurile, să mergem la vot – dar să ”NU” votăm ”binomul”.

Rămâne de văzut, pe 24 februarie 2019,  dacă a mai rămas ceva conexiune între funduri și substanța cenușie. Sau dacă totul este blocat în circuitul dintre stomac și fund.

Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •