(GRAFIC) Pe ce își cheltuiesc moldovenii banii: Cât dau pe mâncare, țigări sau educație
În trimestrul III al anului curent, veniturile disponibile ale populației au constituit în medie pe lună pentru o persoană 2,412 lei, fiind în creștere cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei au constituit în medie 2,438 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 5,8%. Astfel, moldovenii continuă să cheltuiască mai mulți bani decât câștigă, conform datelor Biroului Național de Statistică.
Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 45,1% din veniturile totale disponibile, contribuția acestora fiind în creștere față de trimestrul III 2017 cu 1,5 puncte procentuale.
La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit de asemenea prestațiile sociale în proporție de 25%, precum și veniturile obținute din activitățile pe cont propriu, 12,4% din veniturile populației, inclusiv 6,9% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 5,5% sunt cele din activitatea individuală non-agricolă. O pondere importantă dețin transferurile bănești din afara țârii, contribuția acestora fiind de 13,4% din total venituri.
În funcție de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 687 lei sau de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural. Sursa principală de venit a populaţiei din mediul urban este activitatea salarială, care reprezintă 59,4% din total venituri şi prestațiile sociale – 21,7%.
Pentru gospodăriile din mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salarială – 30,3% din total venituri, dar contribuția acesteia este cu 29,1 puncte procentuale mai mică decât în mediul urban.
Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul III 2018 au constituit în medie pe o persoană 2,438 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 5,8%, iar față de trimestrul II 2018 au crescut cu 2,5%.
Cea mai mare parte a cheltuielilor tradițional este destinată pentru necesarului de consum alimentar – 43,4%.
Pentru întreținerea locuinței o persoană a alocat în medie 18,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălțăminte – 11,0%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru comunicații – 4,7%, sănătate – 4,2%, dotarea locuinței – 4,0%, transport – 3,9%, învățământ – 0,4%.
În medie, cheltuielile de consum ale populației din mediul urban au constituit 2890 lei lunar pe o persoană, respectiv cu 807 lei sau de 1,4 ori mai mult față de mediul rural.
În mediul urban, pentru asigurarea consumului de produse alimentare, populația a alocat 40,5% din cheltuielile lunare de consum, iar în rural – 46,5%.
Comentarii