Kremlinul a declarat miercuri că va continua vânzarea de sisteme antirachetă ruseşti S-400 către Turcia, în pofida aprobării de către Departamentul de Stat al SUA a unei posibile vânzări a sistemului concurent Patriot către Ankara, transmite Reuters.

Pentagonul a anunţat marţi că Departamentul de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme Patriot către Turcia, stat aliat în cadrul NATO, pentru 3,5 miliarde de dolari, după ce a notificat Congresul.

Rusia şi Turcia au încheiat deja un acord privitor la vânzarea de sisteme antiaeriene S-400, livrările fiind aşteptate să înceapă anul viitor, scrie Agerpres.

Oficiali americani şi ai NATO au avertizat în mod repetat Ankara că sistemele ruseşti nu pot fi integrate în sistemele antirachetă ale NATO şi că achiziţia de sisteme S-400 va pune în pericol cumpărarea de către Turcia de avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin Corp., putând chiar declanşa sancţiuni din partea Washingtonului.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliştilor că cele două tranzacţii de echipamente militare ar trebui considerate ca separate una de cealaltă, şi că Rusia se află deja în proces de a îndeplini condiţiile pentru a livra Ankarei sisteme S-400.

”Nu vedem niciun motiv să nu avem încredere în colegii noştri turci”, a afirmat Peskov, întrebat dacă Moscova este îngrijorată că Turcia le-ar putea furniza americanilor informaţii sensibile despre S-400.

”Acestea nu sunt procese conectate. În acest caz, noi ne îndeplinim acordurile pe care le avem cu colegii noştri turci. Ştiţi că acest contract este în curs de îndeplinire. El va fi continuat”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

Turcia a declarat luna trecută că achiziţia de rachete ruseşti este un fapt împlinit şi nu poate fi anulată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here