Sursă foto: sputnik.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să aprobe, până la 1 martie 2019, o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit acesteia, petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat având la bază consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de Metodologie, dar care nu va depăși 10%, transmite IPN.

Contactat de COTIDIANUL, expertul în energetică Sergiu Tofilat amintește că deputații au decis să revenim la formula despre care tot ei spuneau anterior că este ineficientă.

„Acum trei ani, autorii proiectului de lege, printre care și Andrian Candu, constatau că există deficiențe în cadrul concurențial, adică nu funcționează eficient Consiliul Concurenței. În loc să rezolve această problemă, deputații au obligat ANRE-ul să stabilească prețurile-plafon la fiecare două săptămâni. Acum revenim la metodologia precedentă, cea criticată de Parlament în 2015. E o situație bizară când parlamentarii recunosc că nu-i duce mintea să facă ordine în sectorul petrolier. Aceste reguli noi, care, de fapt, sunt vechi, vor intra în vigoare după 1 martie 2019. Iar până atunci, adică până la alegeri, prețurile vor fi în continuare „ținute în frâu” de ANRE, să nu nemulțumească consumatorii în perioada campaniei electorale”, a declarat Tofilat pentru COTIDIANUL.

Potrivit expertului, în Republica Moldova sunt două constrângeri privind prețurile la carburanți: veniturile mici ale populației și prețuri nejustificat de mari la benzinării.

„De veniturile populației este responsabil atât Parlamentul, cât și Guvernul, instituțiile trebuie să dezvolte economia, astfel încât oamenii să aibă venituri decente. Dar guvernarea se pricepe numai la furat, de aceea caută instrumente ca să oprească majorarea prețurilor la carburanți. Anume așa a funcționat piața petrolieră în 2016-2018, când ANRE era obligat prin lege să stabilească prețurile-plafon pentru benzinării. Acestea sunt, de fapt, metode sovietice, când statul dictează prețurile. Partidul Democrat din Moldova ne vorbește despre integrare europeană, piață concurențială, dar continuă să lucreze ca în URSS”, opinează acesta.

Sergiu Tofilat precizează că unica soluție eficientă o reprezintă stimularea concurenței.

„Vedem ușor acest lucru când mergem la piață: dacă sunt mulți vânzători, prețurile scad. Dar pentru aceasta trebuie să avem un Consiliu al Concurenței și o justiție cu adevărat independente, care să sancționeze înțelegerile de cartel. Cu actuala guvernare, spre regret, acest lucru este imposibil”, a conchis expertul în energetică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here