Oazu Nantoi // Homo sapiens în versiunea moldovenească

Autor: , in Editorial / Populare / 25 decembrie, 2018, 15:55 Etichete: , , ,

Circa 260 ani în urmă, un suedez pe numele Carl Linnaes a propus numele binomial Homo Sapiens („Omul înțelept” sau „Omul inteligent”) în calitate de denumire științifică pentru specia umană existentă. Or, când te uiți cum acești „Oameni înțelepți” se ucid în nenumăratele războaie, își inventează zei, de dragul cărora iarăși se ucid, când te uiți la lăcomia lor, deși niciun offshore încă n-a fost înregistrat în „Lumea celor drepți”, te scarpini la ceafă și apar dubii privind „înțelepciunea” sau „inteligența” acestui suedez.

Totuși, vreau să fiu corect: n-am nimic cu suedezii. Iată, de exemplu, vodka „Absoliut” tot în Suedia a fost inventată. În acest caz totul e simplu și univoc – mergi la magazinul Duty Free al lui Ilan Șor și-ți cumperi cât îți dorește sufletul neprihănit. Și nu apar dubii nici în privința prețului, nici în privința efectului (în funcție de cantitate per kg).

Însă și mai mult se încurcă ițele când vezi cum acești pretinși „Homo Sapiens” se apucă șă-și construiască state naționale. Iată că poporul kurd (circa 30 de milioane) există, dar de stat propriu nu dispune. Și asta în pofida faptului că Institutul Kurd din Paris datează ca moment de început al națiunii kurde anul 612 î.Hr. – data fondării Imperiului Mezilor ca urmare a cuceririi Asiriei. În prezent, sărmanii, au ajuns minoritate pe teritoriul a cinci state.

Pe când „națiunea socialistă moldovenească”, cea inventată de Stalin, deja parcă nici nu există, dar de stat propriu dispune succesoarea RSS Moldovenești – Republica Moldova se numește.

Kurzii continuă să lupte pentru statalitatea lor. În Irak, de exemplu, unitățile lor militare se numesc „Peshmerga” („those who face death”/„cei care merg la moarte”). Și e bine că niciun jurnalist autohton nu l-a întrebat pe Recep Tayyip Erdogan, în perioada aflării sale în Republica Moldova, dacă n-are de gând să aplice „modelul de succes” al UTA Găgăuzia pentru rezolvarea problemei kurzilor în Turcia! Dacă s-ar fi întâmplat un ca asta – cred că nici cele două vehicule TOMA, oferite puterii de la Chișinău în schimbul bacșișului sub forma celor șapte suflete extrădate, n-ar fi fost în stare să stingă furia liderului de la Ankara!

Spre deosebire de kurzi, moldovenii nu luptă, nu merg la moarte, ci fug cu hurta din statul lor, nevăzând sensul existenței lui. Drept urmare, în urma exodului celor tineri și competitivi, statalitatea Republicii Moldova, pas cu pas, se transformă într-o insulă a putinismului, în versiunea moldovenesc-dodonistă, completată de mergătorii pe „calea a patra”.

Insulița aceasta este cuprinsă între Ucraina (ce se zbate în chinurile facerii națiunii moderne ucrainene) și România. Ucraina se scufundă în bătăliile electorale interne, România își comemorează eroii Revoluției, luptă cu „statul paralel”, se pregătește de preluarea președinției în Consiliul UE și… îi protejează pe cei din PDM de ingerințele brutale și „politizate” din partea europenilor în procesul electoral. Norocul nostru că nu există nicio „strâmtoare Kerci” între Republica Moldova și UE! Altfel, s-ar fi cerut niște eforturi cu adevărat eroice, în anul Centenarului Unirii, din partea României. Sau, din partea PSD cel puțin, unit cu PDM al „nostru” prin setul de „valori social-democrate”.

Dar „revenons à nos moutons” în sensul „Homo Sapiens” cu cetățenia Republicii Moldova. Dacă e să fim obiectivi, atunci trebuie să recunoaștem că și-n Republica Moldova se întâmplă lucruri pozitive.

Iată că s-a încununat cu succes reparația noului sediu al Procuraturii Generale (PG) – clădirea de pe bd. Ștefan cel Mare, 73 arată nou-nouță, de parcă ne-am întors în timpurile când ea a fost înălțată, în conformitate cu Planul Urbanistic General al Chișinăului, aprobat în 1952. Deh, tătuca Stalin a avut grijă ca Chișinăul să fie ridicat din ruine până la statutul de capitală a statalității „națiunii socialiste moldovenești”! Procurorul general, Eduard Harunjen, nu ne-a relatat dacă reparația s-a soldat și cu construcția tunelului între clădirea cu pricină și sediul PDM, însă este evident că PG susține plenar (!) lupta împotriva „tancurilor lui Putin” și, în pofida faptului că statuia zeiței Themis de la intrarea în noul sediu e, cum se cuvine, cu ochii legați, procurorii moldoveni, ca vulturii, văd întreaga rețea de servicii speciale rusești din spatele Fundației „Open Dialog”.

Ce e drept, în vara anului 2017, aceeași PG n-a reacționat la plimbările prin Chișinău ale lui Jenea Șevciuk la braț cu Nina Ștanski!? În prezent, Jenea Șevciuk trăiește din banii furați în Sankt-Petersburg. Pe când președinta Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska, dacă să-i dăm crezare internetului, a fost citată de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale pentru a se prezenta la sediul nou al procuraturii, pentru audieri în cadrul unui dosar penal, la 27 decembrie, ora 14:00.

Citația este scrisă în limba rusă, nu în ucraineană, poloneză sau engleză. Probabil, pentru ca toată rețeaua de servicii secrete rusești să se scape-n pantaloni (de frică!) fără a se cheltui cu traducerea citației în limba rusă. Și dacă Ludmila Kozlovska este suspectată de „spălarea de bani de un grup organizat”, apoi Jenea Șevciuk, sub acest aspect, cu tot cu „Energocapital” al lui, este curat ca lacrima. Ca și persoanele vizate în dosarul transmis de la DIICOT pentru a fi examinat de PG din Republica Moldova.

Dar altfel nici nu se poate!

Deoarece Procuratura „noastră” este o instituție cu tradiții: „În Moldova, activitatea Procuraturii a fost creată prin Regulamentul din 23 iulie 1812, privind instituirea administrației provizorii” (!) – mai ceva decât Parlamentul „nostru”, ce se trage doar din 1941, deși, în locul lui Ștefan cel Mare și Igor Dodon, eu m-aș fi supărat! Dar nu te pui în poară cu adevărul istoric… în versiunea celor de la PG!

Procuratura „noastră”, cu cei circa 500 de angajați, are și buget pe potrivă – „pentru anul 2016 – în sumă de 196 6бl,З mii lei”.

Are PG a „noastră” și Codul de Etică a Procurorului – un fel de „Sfânta Scriptură” adaptată la rigorile luptei pentru supremația Legii.

Așa că absolut logic va fi dacă PG a „noastră”, cu o mână de fier, va curăți listele electorale de tot soiul de „agenți ruși finanțați din banii lui Platon”, pentru ca „stataliștii” lui Dodon și cei îndrumați de „coordonator” pe „calea a patra” să demonstreze lumii întregi ce înseamnă „alegeri libere și corecte”.

Cu PG în noul sediu totul e OK! Chiar și fără tunelul între cele două sedii.

În rest, sute de mii de „Oamenii înțelepți” din Republica Moldova au aplicat pentru cetățenia altor țări – pentru a evada din „țara lor”. Sau, urcând la volan, se ucid cu nemiluita unii pe alții. Cred că bugetul MAI trebuie de sporit, pentru paza sediului PDM, cu chiu, cu vai, ajunge. În rest – probleme. Sau de făcut așa ca ”Oamenii înțelepți” din Republica Moldova, înainte de a urca la volan, să învețe în clasele gimnaziale legile lui Isaac Newton. Dar asta deja-i o întrebare adresată Doamnei Monica Babuc…

În oraș au început să se vândă brăduții verzi – vin sărbătorile creștine! Cândva, în anii 1988-1990, circa 650 de lăcașe sfinte, pângărite sau chiar distruse de comuniști, au fost reconstituite de ”Oamenii înțelepți” și creștini, pentru ca, la 25 februarie 2001, tot ei, cu hurta, ca o turmă, să-i voteze pe aceiași comuniști. Numai că, dacă te uiți la diferența între Semion Grosu, ultimul prim-secretar al CC al PC al RSSM, și Vladimir Voronin, cel ales de ”Oamenii înțelepți” și creștini, nu-ți rămâne să constați că ultimul, ca un porc politic scăpat la treuca puterii și căruia nu i s-a pus sârmă-n bot, a devenit multimilionar din contul celora care l-au votat, a călcat în picioare tot ce putea să devină „stat de drept”. Da! Mai n-am uitat: i-a adus pe lume pe Plahotniuc, Dodon și pe mămuca lui – Zinaida Greceanîi.

În ajun de sărbători, ”Oamenii înțelepți”, fugăriți de propriii guvernanți din țara lor, se mai întorc în Moldova. În Aeroportul Chișinău, privatizat de alți „Oameni (și mai) înțelepți”, li se înmânează, în numele Guvernului Republicii Moldova, broșuri frumoase „cu un zâmbet cald și cele mai frumoase urări”.

Cei care deschid broșura dau cu ochii peste întreaga paletă de manifestări de grijă din partea Guvernului – de la „Prima Casă” și până la „au crescut salariile”, trecând prin „armata nu va mai fi obligătorie!”. Ce e drept, spre deosebire de Putin, care-i mână pe moldovenii din Rusia să-l voteze pe Dodon, Guvernul nostru mărinimos, nu-i obligă pe cei veniți din UE să rămână în Republica Moldova până la 25 februarie.

Revenind la titlul eseului meu ușuratic, nu-mi rămâne decât să recunosc că așa și n-am înțeles ce l-a motivat pe Carl Linnaes să ne treacă pe noi toți laolaltă de la categoria de ”Homo erectus” („Omul ridicat” – din patru labe) la „Homo sapiens” (”Omul înțelept”). Mai ales că „Homo sapiens” în Suedia se comportă altfel decât „Homo sapiens” din Republica Moldova, este suficient să ne uităm la diferența dintre „social-democrații” Vlad Plahotniuc și Liviu Dragnea și social-democratul suedez Olof Palme. Probabil, cauza este că cei din Suedia nu i-au avut în istoria lor nici pe Stalin, nici pe Ceaușescu. Prin urmare, Carl Linnaes n-avea de unde să știe despre apariția speciei de „Homo sovieticus”.

Curtea copilăriei mele era chiar alături de frumoasa biserică din satul Vancicăuți, raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți. Păcătos fiind, îmi dau seama că afaceriștii pseudo-politici din Republica Moldova, laolaltă cu Cavalerul Creștinității Ordoxe și luptătorul cu homosexualitatea Igor Dodon, vor să spurce chiar și sărbătoarea Nașterii Domnului, desfășurând pe fundalul ei activități de turmentare politică a celorlalți „Homo sapiens” din Republica Moldova.

Cândva apelam mai des la formula dintr-o scrisoare a scriitorului rus Anton Cehov, în care era descrisă evoluția unui tânăr care „picătură cu picătură, a stors sclavul din el” pentru ca într-o dimineață să se trezească om liber. Poate anume aceste picături constituie diferența, scăpată de Carl Linnaes, dintre „Homo sapiens” în versiunea Republicii Moldova și cei din lumea liberă?

Crăciun Fericit!

Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X